Natuurtoerist Theo blogt: Natuur beleven kan je leren!

Natuur beleven, hoe moet je dat doen of kun je dat leren? Om te beginnen moeten we even stil staan bij het begrip natuur. Eigenlijk is natuur de omgeving waarin we leven. Dat is dus voor een deel ‘man-made’ omgeving zoals, het huis, de wijk en de stad. Maar voor een belangrijk deel is natuur ook dat wat vanzelf groeit en bloeit.

Met gevoel, verstand en zintuigen

In dit seizoen bereidt de natuur zich voor op de winter. Bladeren vallen af, ganzen komen terug en andere vogels hebben al lang de vleugels genomen. Maar overal en altijd valt de natuur te beleven, ieder moment van de dag, ieder seizoen, binnen of buiten. Je moet er alleen oog of een neusje voor hebben. Want natuur beleven doe je op je gevoel, met je verstand en met al je zintuigen en dat kun je oefenen. Door te kijken, te ruiken, te luisteren en te voelen. Op al die manieren kunnen facetten van de natuur ervaren. Zoals ze bij het IVN vaak zeggen; met je hoofd, handen en hart!

Het kleine gespuis begon rond te kruipen, om maar ook over me heen
Theo de Bruin

Zo werd ik ooit neergezet midden in het bos met als opdracht om minimaal een kwartier doodstil te blijven zitten. Mijn komst was namelijk een grote verstoring van de rust die er daarvoor in het bos was. En naarmate ik daar langer zat, zonder te bewegen, kwam de natuur weer op gang. Het kleine gespuis begon rond te kruipen, om maar ook over me heen. Vogels kwamen weer hoorbaar dichterbij en na zo’n 10 minuten durfde ook de eekhoorn weer rond te klauteren in de boom waartegen ik zat. Achter die boom ritselde het ook maar ik durfde me niet te verroeren. Ik heb er later wel reeën-sporen gezien maar kon niet bepalen of die vers waren.

Poëzie op de Veluwe

Een tweede oefening kreeg ik mee van de toenmalige VeluweRanger, Wilfried Deelen. We werden met een groepje van vijf personen bij elkaar gezet, midden op de Veluwe. We waren dicht bij Radio Kootwijk, met uitzicht op zo’n majestueuze vliegden en mochten na elkaar een zin toevoegen aan een gedicht over die den. De basis voor het gedicht was onze eigen waarneming. Het werd een prachtig en treffend poëtisch werkstuk. Nooit gedacht dat dat uit een vliegden voort kon komen.

En naarmate je de natuur meer en beter beleeft en waarneemt, begint de verwondering en ga je op zoek naar de antwoorden. We hebben die beleving en de verwondering nodig, om de natuur te kunnen beschermen.

Theo de Bruin is zelf enthousiast natuurtoerist, maar is daarnaast ook beroepsmatig raadgever Toerisme, Recreatie en Vrijetijdseconomie voor verschillende (natuur)organisaties.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
BuitenGewoon Blog Natuur Nieuws
Deel dit artikel: