Nieuws

Replica schip Willem Barentsz kan te water dankzij Achterhoekse eiken

Prinses Margriet heeft zaterdag in Harlingen de replica gedoopt van het expeditieschip waarmee cartograaf en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz eind 16e eeuw probeerde een noordelijke doorvaart naar Azië te vinden. © ANP
HARLINGEN - Prinses Margriet heeft zaterdag in Harlingen de replica gedoopt van het expeditieschip waarmee cartograaf en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz eind 16e eeuw probeerde een noordelijke doorvaart naar Azië te vinden.
Voor de bouw is 65.000 kilo eikenhout gebruikt, afkomstig uit de Achterhoek. In de 16e eeuw werd ook hout uit Achterhoekse bossen gebruikt.
Barentsz strandde met zijn schip op Nova Zembla. Van de zeventien bemanningsleden kwamen er twaalf veilig thuis. Barentsz overleed op de terugtocht.

Acht jaar werk

Sinds 2010 wordt op de werf aan de Nieuwe Willemskade in Harlingen door vrijwilligers gebouwd aan de replica van het houten zeilschip. 26.000 arbeidsuren later kan de Willem Barentsz te water.
'Maar we zijn nog niet klaar', zegt Paul Meijeraan, voorzitter van de stichting Vrienden van Willem Barentsz. Als het schip aan de kade ligt moeten de masten en ra's er nog op en moet het worden voorzien van zeilen en tuigage. Daar is nog een jaar voor nodig.
Wordt er nu ruim acht jaar gebouwd aan het schip, destijds werden dit soort vaartuigen in serieproductie in elkaar getimmerd, zonder bouwkundige tekeningen. Men bouwde op het oog. Er waren 16.000 manuren nodig, ongeveer drie maanden.