Gelredag 3 november: Kasteel Huis Bergh, 's-Heerenberg

'S-HEERENBERG - Bewonder zaterdag 3 november tijdens de Gelredag in kasteel Huis Bergh middeleeuwse schatten uit de tijd van hertogin Catharina van Beieren. Ontdek het kasteel tijdens een rondleiding en woon een lezing bij over de Moderne Devotie, een hervormingsbeweging in de katholieke kerk die tijdens haar leven ontstond. Mis het niet en kom zaterdag tussen 10 en 12 naar ‘s-Heerenberg! Toegang is als altijd gratis.

Het schitterende middeleeuwse Huis Bergh is een van de grootste kastelen van Nederland en meer dan achthonderd jaar oud. De belangrijkste delen stammen uit de 14, 15e en 17e eeuw. Ooit is het ontstaan als een middeleeuwse burcht is het kasteel in de loop der eeuwen veranderd in een fraai slot, waar de middeleeuwse roots nog goed te herkennen zijn. Tijdens een rondleiding leert u het kasteel onder leiding van een deskundige gids goed kennen!

De lezing over de Moderne Devotie en grondlegger ervan Geert Groote zal gehouden worden door Mink de Vries. Hij komt speciaal voor de Gelredag naar Huis Bergh, een plek die ook een band heeft met de Moderne Devotie: in het kasteel is een unieke collectie boekwerken met Nederlandse bijbelvertalingen van de hand van Geert Groote te bewonderen. Teksten die hertogin Catharina ongetwijfeld ook gezien zal hebben. 

Wie was hertogin Catharina?

Catharina van Beieren leefde van 1359 tot 1400. Als 12-jarige trouwde ze met hertog Eduard van Gelre, een zeer kortstondig huwelijk, want twee weken later komt haar nieuwbakken echtgenoot om in Baesweiler tijdens gevechten tegen de Brabanders. Catharina wil daarna alleen hertrouwen met een ‘Heer van Gelre’, en al moet ze een poos geduld hebben, dat lukt haar. Als ze 21 is wordt de nieuwe hertog van Gelre, Willem van Gulik, haar tweede echtgenoot.

Tot zaterdag 3 november in ‘s-Heerenberg! Het bezoekadres: Hof van Bergh 8, ‘s-Heerenberg. Het grootste deel van het kasteel is ook toegankelijk voor mindervaliden.

Deel dit artikel: