Harderwijk krijgt een Nationaal Sinterklaasmuseum

NUNSPEET - Sinterklaas kent iedereen, maar hoe goed kennen wij Sinterklaas?

Het Nationaal Sinterklaasmuseum gaat bezoekers helpen om de Sint echt te leren kennen.
Op 3 november opent het museum haar deuren in Harderwijk. Het betreft een pop-upvestiging in opmaat naar een volwaardig museum in 2020. Het thema van dit jaar: het ontstaan van het Sinterklaasfeest. 

Iedereen is uiteraard welkom in het Sinterklaasmuseum. De grootste fans van de Sint kunnen er heerlijk knutselen, ontdekken, puzzelen, tekenen en “pepernoten” sjoelen. Opa’s, oma’s, papa’s en mama’s kunnen zich ondertussen verdiepen in de herkomst van het Sinterklaasfeest. En zelfs aan de twijfelaars heeft Sinterklaas gedacht. Hij pareert lastige vragen van sceptici met antwoorden die twijfels omtrent zijn bestaan wegnemen.

Herkomst Sinterklaasfeest
In grote boeken wordt de oorsprong van het Sinterklaasfeest uit de doeken gedaan. Wat is de relatie met de bisschop van Myra uit Turkije? Welke overeenkomsten zijn er tussen de oppergod Odin en de goedheiligman? En wat heeft een Amsterdamse onderwijzer uit de 19e eeuw te maken met de manier waarop wij tegenwoordig het Sinterklaasfeest vieren? Op deze vragen vindt de bezoeker in het museum het antwoord. Mensen die denken alles al te weten van Sinterklaas kunnen zich onderwerpen aan een ‘hulpsinterklazentest’.

Op weg naar een echt Sinterklaasmuseum
Het museum is een initiatief van stichting Nationaal Sinterklaasmuseum. Dit jaar vestigt het museum zich in Molen De Hoop in Harderwijk. En omdat het een pop-upvariant betreft is de entree gratis. Er is een verlanglijstjesmuur, waar de bezoekers hun wensen voor de Sint kunnen achterlaten en tevens kunnen laten weten wat ze volgend jaar terug willen zien in het museum.

Donatiemijter
In het museum staat ook een grote mijter. Het is de donatiepot waarin bezoekers een vrijwillige bijdrage kunnen achterlaten. Met deze hulp kan het pop-upmuseum volgend jaar groeien en staat er vanaf 2020 bij de entreepoort van Harderwijk een echt (en) bijzonder museum.

Praktische informatie:
Op 3 november opent burgemeester Harm-Jan van Schaik om 11:00 uur het museum. Vanaf die dag t/m 5 december is het museum geopend op de zaterdagen en woensdagen (van 12:00 - 17:00). Op de andere dagen is het museum alleen geopend voor groepen (op aanvraag). Meer informatie kunnen bezoekers alvast vinden op: www.nationaalsinterklaasmuseum.nl.   

Meer over dit onderwerp:
RTV Nunspeet Nunspeet Nieuws
Deel dit artikel: