Leerlingen van basisschool Uniek krijgen les in gebarentaal

EDE - In het kader van de actie ‘Gebarentaal in elk klaslokaal’ gingen negenendertig leerlingen uit groep 7 en 8 van openbare basisschool Uniek in Ede deze vrijdag, op de 60ste Werelddovendag de uitdaging aan om de kunst van gebarentaal in de vingers te krijgen.

De kinderen kregen les van een dovendocent en een zorgmedewerker verbonden aan de De Gelderhorst, het enige centrum voor oudere doven in Nederland. Naast appartementen waar men zelfstandig kan wonen, is er ook een verpleegafdeling en een woonvorm voor 63 bewoners. 

Razend enthousiast

Koos van Starrenburg, leraar van groep 7 en 8 van OBS uniek is razend enthousiast over het initiatief. 'We hebben zelfs voor de les een verjaardagsliedje ingestudeerd omdat zorgmedewerkster Sylvia zo lief was om op haar verjaardag voor de klas te staan. 'Je zag de ontroering in haar gezicht, ze zag het niet aankomen, heel mooi om te zien', vertelt Koos.

De leerlingen keken en luisterden volgens de leraar ademloos naar de dovendocenten en diens tolk. De kinderen zaten vol vragen want mag je wel autorijden als je niets kan horen en hoe maak je jezelf nou verstaanbaar? De docenten gaven volgens Koos vakkundig antwoord, het tweede deel van de les bestond uit het oefenen van de gebaren. 'De leerlingen kregen al snel door hoe je bijvoorbeeld het snijden van een plakje kaas uitbeeldt.'

Wederzijds begrip creëren 

Volgens Koos waren zijn leerlingen oprecht geïnteresseerd, de docent wil graag vaker samenwerken met De Gelderhorst. 'Het zou supergoed zijn voor die gasten om bijvoorbeeld samen met de bewoners in de moestuin te gaan werken. Dat zorgt voor meer interactie en wederzijds begrip.' Basisschool Uniek wil graag uitdragen dat iedereen, ondanks onderlinge verschillen toch gelijk is. De afstand kan geen probleem zijn, de school en de instelling zijn slechts een paar honderd meter van elkaar verwijderd, dat werkt alvast drempelverlagend.

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Omroep Ede Ede Nieuws
Deel dit artikel: