Geen eerste prijs voor Achterhoeks brandveiligheidsproject 'Langer thuus'

WINTERSWIJK - Het project met slimme sensoren waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, heeft niet de Jan van der Heydenprijs gewonnen. Dat is bekendgemaakt op een tweedaags brandweercongres.

Langer thuus van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland was genomineerd, maar de regio IJsselland in Overijssel heeft met een ander project de eerste prijs gewonnen. Jimmy Korswagen van de VNOG vindt het niet erg dat het Achterhoekse project niet gewonnen heeft: 'Ik heb liever dat Langer thuus bij veel mensen bekend is en op steeds meer plekken wordt uitgevoerd, dan dat we winnen!' 

Alarm bij brand en inbraak

Het project ging ruim een jaar geleden van start in Winterswijk. Daar zijn in het buitengebied bij wijze van proef 40 woningen van kwetsbare ouderen voorzien van slimme sensoren. Als er iets is, een brand of er wordt bijvoorbeeld ingebroken, dan worden buurtbewoners of familieleden gealarmeerd. De proef bleek zo succesvol dat dit jaar bij 1000 huishoudens zulke sensoren zijn aangebracht. 

Het project Langer thuus wordt nu verder in acht Achterhoekse gemeenten uitgerold. Ouderen krijgen zo de kans om langer zelfstandig thuis te wonen. 

De Jan van der Heydenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve idee bij de Nederlandse brandweer. 

Zie ook:  Slimme rookmelder alarmeert buren bij brand en inbraak

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: