De Veluwe is volmaakt!

OTTERLO - 'IK GELOOF AAN HET VOLMAAKTE VAN AL HET GEBEUREN' staat onderaan de grafsteen van Hélène Kröller Müller… grondlegster van het Nationaal Park de Hoge Veluwe en één van de mooiste kunstcollecties ter wereld.

En dat is natuurlijk niet echt waar, want een edelhert struikelt ook wel eens over een greppeltje. En een wild zwijn loopt in het donker in volle vaart ook wel eens tegen een boom. Maar mooi is het wel. En een goed houvast als je in Parijs rondloopt en je komt bij een kunsthandelaar binnen waar de van Goghs drie dik tegen de muur aan staan.

Steenrijk

Natuurlijk had ze bergen geld te besteden en kon ze ongeveer aanwijzen wat ze wilde. Soms liep ze met drie schilderijen onder elke arm de deur weer uit. 

En ze was erbij terwijl het gebeurde dus voelde ze vast dat het allemaal volmaakt was
Harm Edens

En als ze een straatje verder ook nog een mooi 15e eeuws beeld zag van de heilige Chrysostomus dan pakte ze dat ook even mee. 
Hoe ze dat dan nog meezeulde vertelt het verhaal niet. Maar het getuigt van zelfvertrouwen en doortastendheid. 
En ze was erbij terwijl het gebeurde dus voelde ze vast dat het allemaal volmaakt was. Klinkt heerlijk. 

Minder volmaakt

Onderaan de grafsteen van haar man Anton die rechts naast haar ligt staat: “Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.” Bij hem was het blijkbaar allemaal wat minder volmaakt.

Zaterdag 13 oktober is voorlopig de laatste aflevering van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland met onder andere boswachter Henk Ruseler van Park de Hoge Veluwe. Hij schrijft voorafgaand aan de uitzending een column hierover.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Otterlo BuitenGewoon Blog Nieuws
Deel dit artikel: