Een derde cafés schenkt nog drank aan minderjarigen

HARDERWIJK - Ruim twee derde van de cafés en discotheken in Harderwijk hield zich vorig jaar aan de leeftijdsgrens van 18 jaar bij de verkoop van alcohol. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2016. 'Dat betekent dat we er nog niet zijn, we blijven dit controleren want dit jaar moet dat cijfer weer omhoog', zegt een woordvoerder van de gemeente.

In het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Objectief, proberen 17-jarige mysteryshoppers alcohol te kopen onder begeleiding van een volwassene. Dit gebeurde op 71 plekken, zoals ketensupermarkten, slijterijen, cafetaria’s, verenigingen, restaurants, cafés en discotheken.

Daarbij werd geturfd hoe vaak er alcohol wordt verkocht aan een minderjarige. Ook is onderzocht of verkopers vragen naar een identiteitsbewijs en of zij een hulpmiddel gebruiken bij het bepalen van de leeftijd. Het is de derde keer dat het onderzoek is uitgevoerd.

Het kan nog beter

'De ondernemers nemen het zeer serieus. We zien daardoor een flinke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren. De cafés en discotheken weigerden in 2017 in één derde van de gevallen alcohol aan minderjarigen. Dit jaar gebeurde dat al in twee derde van de gevallen', reageert burgemeester Van Schaik op het onderzoek.

Ook cafetaria’s laten volgens hem een grote verbetering zien: van 11% naar 67%. 'De restaurants zijn voor het eerst dit jaar meegenomen in het onderzoek. We hebben deze sector gevraagd het net zo serieus op te pakken als de andere ondernemers, zodat alle sectoren volgend jaar een nog beter resultaat behalen.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Harderwijk Harderwijk Nieuws
Deel dit artikel: