VIDEO: Hert dood na gevecht met concurrent

HOOG SOEREN - De bronst is een zware tijd voor herten op de Veluwe. De mannetjes wedijveren om de hindes en staan elkaar daarbij soms naar het leven. Natuurliefhebber Kris den Braber zag deze week door zijn lens hoe twee herten elkaar te lijf gingen. Een van de dieren overleeft de aanvaring niet.

'We stonden maandagavond bij Hoog-Soeren met meerdere mensen te kijken naar een groep herten, toen een mannetje ineens een ander hert aanviel', aldus Den Braber. 'Het moment duurde maar kort, maar ik zag al heel snel dat het niet goed ging met dat andere hert. Om mij heen leek niemand dat in de gaten te hebben.'

Den Braber filmde het hele voorval. Op de beelden is te zien dat het tweede hert eerst ogenschijnlijk ongedeerd verder loopt, maar daarna toch bloed ophoest. Het dier verdwijnt daarna tussen de struiken.

(let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren)

Op zoek met honden

Het beeld van het gewonde hert bleef die avond hangen bij Den Braber. 'Ik wist eigenlijk meteen zeker dat ie het niet zou overleven. Dinsdag heb ik contact gezocht met de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV). Met zweethonden zijn ze op zoek gegaan, met hulp van Staatsbosbeheer.' Zweethonden zijn getraind in het opsporen van gewond wild. Ze volgen het bloedspoor van het wild.

Het hert in kwestie werd al snel aangetroffen en was inderdaad overleden. Volgens natuurkenners sneuvelt er regelmatig een hert tijdens de bronst, maar worden die momenten niet heel vaak vastgelegd.

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: