Nunspeet voert zelf regels in voor opslag accu's na grote brand Stella

NUNSPEET - Er komen regels voor de opslag van accu's in Nunspeet. Dat laat het college weten na de grote brand bij Stella Fietsen zo'n drie maanden geleden. Bij de brand gingen duizenden accu's in vlammen op, met alle gevolgen van dien.

Burgemeester Breunis van de Weerd legt uit dat er een vergunningsplicht komt voor de opslag van grote aantallen fietsbatterijen. Dan gaat het om partijen van 10.000 kilo (ongeveer 3000 batterijen) of meer.

De gemeente zegt hiermee vooruit te lopen op landelijke regelgeving omtrent de opslag van zulke grote partijen accu's. Nunspeet vroeg het ministerie om regelgeving te onderzoeken, maar wil daar niet op wachten.

(tekst gaat verder onder de reportage)

'Bedankt voor de melding'

Er waren voorheen geen regels. Na het incident werd geconcludeerd: misschien had Stella wel een melding over de aantallen accu's moeten doen, legt Van de Weerd uit. 'Maar tegelijkertijd, als zij dat gedaan zouden hebben, zouden wij alleen dankjewel gezegd hebben.' Verdere reactie of actie bleef dus uit in dat geval.

Onder de 10.000 kilo is er geen regelgeving mogelijk. Dat ligt aan een 'basiswet', zegt de burgemeester. Er kan dus geen regelgeving worden opgesteld als de hoeveelheden onder dit aantal kilo blijft.

Hoeveel lag er eigenlijk?

Bij de brand bij Stella Fietsen gingen duizenden accu's in vlammen op. Dit maakte het vuur erg moeilijk te doven en bovendien kwamen veel giftige dampen vrij, waardoor bewoners rond de opslag hun huis uit moesten.

Bij de gemeente was niet bekend hoeveel accu's er lagen in de opslag van Stella. Zeker 6000 fietsbatterijen waren opgeslagen in het pand, bleek later.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet Nunspeet Brand Nieuws
Deel dit artikel: