Terreurverdachten nog zeker twee weken vast

De zeven terreurverdachten die vorige week werden opgepakt tijdens een grote politieactie in onder meer Arnhem en Huissen, blijven nog zeker twee weken vast zitten. Dat bepaalde de rechter-commissaris in Rotterdam woensdag. Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie blijven de verdachten nog zeker veertien dagen in volledige beperkingen zitten. Dat betekent dat ze alleen met hun advocaten mogen spreken en verder met niemand. Dus ook niet met elkaar.

De verdachten zitten nu in bewaring. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de zeven van het voorbereiden van een grote terroristische aanslag ergens in Nederland. Bij huiszoekingen werden onder meer materialen voor het maken van explosieven gevonden, waaronder 100 kilo kunstmest. Ook trof de politie wapens aan.

De zeven worden nu ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De verdachten werden donderdag opgepakt tijdens een grote actie in onder meer Arnhem, Huissen en Weert. De belangrijkste verdachte is de 34-jarige Arnhemmer Hardi N., die oorspronkelijk uit Irak komt. Hij werd in 2016 al veroordeeld nadat hij in 2014 probeerde naar Syrië af te reizen. Daar wilde hij zich aansluiten bij terreurgroep Jabhat al-Nusra. Naar eigen zeggen wilde N. Syrische weeskinderen helpen.

Invallen in Arnhem en Huissen

Onder de verdachten zijn nog twee mannen uit Arnhem en een inwoner van Huissen. De politie deed donderdag invallen in woningen aan de Van Kinsbergenstraat, Valckenierstraat en Volkerakstraat in Arnhem-Noord en de Stedumhof in Arnhem-Zuid.

In Huissen vielen agenten een woning aan de Kennedystraat binnen. Volgens de woordvoerder van het OM is hiermee de volledige groep opgepakt. Er worden geen nieuwe arrestaties of huiszoekingen meer verwacht. 

Dreiging

De andere verdachten komen uit Rotterdam en Vlaardingen. Volgens het OM is met de aanhoudingen een terroristische aanslag voorkomen. Daarmee is een acute dreiging weggenomen. Toch blijft de kans op een aanslag reëel en blijft alertheid geboden, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Zie ook:

 
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: