Wespen. Daar kunnen we als mensen nog iets van leren

Wespen en bijen zijn enge beesten die rondvliegen om je limonade en in je tuin en waar je zo snel mogelijk op moet slaan met je teenslipper.

Nog harder timmeren

Dat leer je als kind en dat geef je zo weer door aan je eigen kinderen. En als je mis slaat wordt het beestje boos en kan het zijn dat je wordt gestoken. Uit pure zelfverdediging. En dan wil je er de volgende keer nog harder op timmeren. Ik heb wel eens iemand met een vork een wesp doormidden zien prakken.

Superefficiënte bestuivingsmachientjes

Totdat je hoort dat er heel veel verschillende soorten bijen en wespen zijn… honderden… die in miljoenen jaren evolutie zijn uitgegroeid tot superefficiënte en zeer gespecialiseerde bestuivingsmachientjes. Er bestaan bijen die maar van één bloem de nectar drinken. Wat een finesse! Daar kunnen we als menselijke soort nog wat van leren… als we daar niet te dom voor zijn.

Knipoog naar ze, zing een zacht liedje voor ze
Harm Edens

In het wild steken ze nog minder en ondertussen zijn ze een onmisbare schakel in onze kwetsbare natuur. Dus wees lief voor bijen en wespen. Knipoog naar ze, zing een zacht liedje voor ze. Daar houden ze van. Probeer het maar eens en luister dan goed. Als je mooi hebt gezongen zoemen ze van genot.

Iedere zaterdag is een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Hij schrijft wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: