Nieuws

Speciale 'koffieregel' voor Arnhemse raad gaat gewoon in

Het was al omstreden voor het goed en wel was ingevoerd, maar het is desondanks niet geheel van tafel: Arnhem voert een andere 'koffieregel' in. Spandoeken in de raadszaal blijven waarschijnlijk wel toegestaan. © ANP
ARNHEM - Het was al omstreden voor het goed en wel was ingevoerd, maar het is desondanks niet geheel van tafel: Arnhem voert een andere 'koffieregel' in. Spandoeken in de raadszaal blijven waarschijnlijk wel toegestaan.
Burgemeester Marcouch besprak het nieuwe huisreglement woensdagochtend met de fractievoorzitters uit de Arnhemse politiek. Tegenover Omroep Gelderland licht hij het besluit toe. Hij schetst een wat genuanceerder beeld dan zijn raadsleden dat eerder deden.

Te zwaar, te persoonlijk

Mensen mogen gewoon hun mening blijven geven, door in te spreken in de raad. Maar spandoeken geven wat Marcouch betreft te veel rompslomp; ze zijn de ene keer te zwaar, zodat ze naar beneden dreigen te vallen, de andere keer weer te persoonlijk. En dat alles geeft onrust.
Maar verdwijnen ze nu ook definitief uit de raadzaal?
Bekijk hier een interview met SP-voorzitter Elfrink en burgemeester Marcouch:
Elfrink en Marcouch over nieuwe raadsregels
VVD-fractievoorzitter Leendert Combée wijst erop dat spandoeken gewoon zijn toegestaan volgens de officiële regels en dat het een principiële kwestie is om dat te veranderen. 'Spandoeken moeten kunnen, zolang de orde niet wordt verstoord. De raad gaat over zijn eigen regels en zal zo'n wijziging zelf moeten doorvoeren.'

'Probeer het maar'

Combée vertelt dat de fractievoorzitters in meerderheid tegen afschaffing van spandoeken zijn en gaat er dan ook van uit dat het gewoon toegestaan blijft, als dit door de raad zou gaan en zij hun fractieleiders volgen. Een definitief besluit over de regels is tijdens de vergadering in ieder geval niet genomen.
Dat de burgemeester als voorzitter wat sleutelt aan kleine dingetjes, zoals het inschenken van de koffie, vindt de VVD'er verder prima. 'Wij zeiden: al die regels, schrijf ze nou niet op. Probeer het maar gewoon.'

'Gewoon naar de gang'

De 'koffieregel' zette kwaad bloed bij andere raadsleden, zoals SP'er Gerrie Elfrink. Hij vindt het oneerlijk dat straks tijdens vergaderingen niet langer koffie wordt bijgeschonken, omdat dit eveneens voor onrust zou zorgen.
Maar wie een bakkie wil, kan gewoon naar de gang lopen en er eentje inschenken, vertelt Marcouch. De voorzitter (burgemeester Marcouch) kan eventueel de vergadering schorsen voor een koffiepauze.
Uitzonderingen op de regel zijn de voorzitter en zijn griffier. De reden is simpel, legt Marcouch uit: 'Wij kunnen de raadszaal tijdens de vergadering niet verlaten, raadsleden wel.'
Naast deze nieuwe regels wordt raadsleden ook gevraagd minder snoep te eten en met hun telefoon bezig te zijn.