Hoe overleef je zo'n hel?

EPE - 't is weer voorbij die droge zomer, die zomer die begon zowat in mei. De droogste ooit gemeten in Nederland. Met recordtemperaturen tot nauwelijks onder de 40 graden.

Ik was zelf toevallig net in Engeland, waar het rond de 25 graden was, met een heerlijk fris windje. Timing is alles. Maar op de witte zandgrond van de Tongerense heide kon het wel 60 graden worden. Of meer. En daar loop je dan als Levendbarende Hagedis. Of daar vlieg je dan als Blinde Bij. Waar vind je verkoeling? En erger nog: hoe overleef je zo’n hel?

Droger en natter, heter en kouder… het kan alle kanten op
Harm Edens

Gelukkig ligt aan de overkant sinds een aantal jaren het Wisselse Veen, waar het ’s zomers en winters nat is door het kwelwater van de Hoge Veluwe. Dat komt door ijstijden en leemschotten en nog zo wat meer geologisch gedoe. Hoe het ook precies zit, fijn is het wel! Want de komende jaren wordt het weer nog extremer. Afwisselend droger en natter, heter en kouder… het kan alle kanten op.

Dan is het voor de kleine kruipers in de natuur extreem veel waard dat er gebieden zijn waar alles in balans blijft. Balans hebben wij als menselijke soort ook nodig, maar het lijkt wel of we er elk jaar verder vanaf raken. Wat we van een Blinde Bij niet allemaal kunnen leren!

Iedere zaterdag is weer een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Dit seizoen schrijft hij ook wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

Kijk hier de vorige uitzending terug: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Epe Epe BuitenGewoon Blog Natuur
Deel dit artikel: