Zwijnen op de Veluwe kunnen tot in het voorjaar hun buikje rond eten

UDDEL - De wilde zwijnen op de Veluwe hebben tot ver in het voorjaar genoeg te eten. Aan de bomen hangt ongeveer 6,4 miljoen kilo eikels en beukennootjes. Dat meldt de website Nature Today.

Door de lange droge periode deze zomer leken de vooruitzichten op een grote opbrengst eikels (mast) lang somber, maar de regen in augustus bracht daar verandering in. De inlandse eik levert zo'n 4,7 miljoen kilo eikels en van de beuken komt naar schatting 1,6 miljoen kilo beukennootjes.

Zeer grote eikels

Nature Today signaleert dat er soms zeer grote eikels aan de bomen hangen waardoor een volwassen zwijn al met 200 tot 300 eikels een volle maag zou kunnen hebben.

Opvallend is verder dat de beuken voor het zesde jaar op rij beukennootjes produceren. Meestal leveren de beuken maar een of twee jaar achterelkaar nootjes. Door het herfstachtige weer vallen de eikels en beukennootjes dezer dagen massaal uit de bomen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Uddel Dierennieuws Nieuws
Deel dit artikel: