Natte herdenking op Airborne begraafplaats in Oosterbeek

OOSTERBEEK - Op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek zijn zondag de ruim 1750 geallieerde militairen herdacht die omkwamen bij de Slag om Arnhem.

De herdenking wordt traditioneel bijgewoond door duizenden tot duizenden mensen en veel veteranen. Er zijn toespraken, muziek en kinderen leggen bloemen op ieder graf.

(tekst gaat verder onder de video)

Herdenking slag om Arnhem

De Slag om Arnhem maakte deel uit van Operatie Market Garden, het offensief waarmee de geallieerden in september 1944 een einde wilden maken aan de Tweede Wereldoorlog. De strijd duurde van 17 tot en met 26 september.

Naast de 1800 militairen die sneuvelden aan geallieerde en Duitse zijde, kwamen ook circa duizend burgers om bij de gevechten. Slechts 2300 geallieerden wisten uiteindelijk veilig gebied te bereiken, de rest werd gevangengenomen of raakte gewond.

Bekijk hieronder een reportage over een eerdere herdenking in Oosterbeek, waarin een veteraan de slag om Arnhem beschrijft.

Kranslegging bij het monument op de begraafplaats. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Toon van Asseldonk (Overbetuwe), gedeputeerde Josan Meijers en burgemeesters Ahmed Marcouch (Arnhem) en René Verhulst (Ede). Foto: Omroep Gelderland

Veteranen in regenponcho met paraplu. Foto: Omroep Gelderland

Schoolkinderen legden bloemen bij de graven van de omgekomen soldaten. Foto: Omroep Gelderland

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Renkum Oosterbeek Nieuws
Deel dit artikel: