Waalbrug hele dag dicht vanwege picknick

NIJMEGEN - De oude Waalbrug bij Nijmegen is zondag de gehele dag afgesloten in verband met de Europese Mobiliteitsweek. Er wordt een picknick op de brug gehouden om aandacht te schenken aan gebruik van vervoersmiddelen in de stad.

Nijmegen doet mee aan de Europese mobiliteitsweek en de autovrije zondag om de bereikbaarheid van Nijmegen onder de aandacht te brengen. De stad doet dat onder meer met een picknick op de Waalbrug.

De picknick op de Waalbrug. Foto: Omroep Gelderland

De organisatie is in handen van de gemeente, die hiermee aandacht wil schenken aan het gebruik van duurzaam vervoer omdat de stad dit jaar European Green Capital is.

Verbeteren luchtkwaliteit

Nijmegen wil aandacht besteden aan alternatieve manieren van vervoer die milieuvriendelijker zijn om zo een gezonde, bereikbare en vitale stad te bevorderen.

Nijmeegse wethouder Henriette Tiemens is trots op de titel Green Capital of Europe, waardoor de stad zich een jaar lang de meest groene hoofdstad van Europa mag noemen. 'Het is echt een award, wij zijn de 9e Green Capital en staan daarmee in een rijtje van grote Europese grote hoofdsteden als Stockholm, Kopenhagen, Hamburg en volgend jaar is het Oslo en het jaar daarna is het Lissabon. We zijn de eerste van Nederland en ook de kleinste Green Capital van alle steden', legt ze uit.

Picknick op Waalbrug

Nijmegen heeft een traditie van autoloze zondag, straatjes worden dan afgesloten als mensen willen picknicken in die straat. Daarom wilden ze dit jaar met een statement maken: 'Laten we het op de Waalbrug doen en daar dan duizend mensen uitnodigen uit de stad om te picknicken.'

De picknick op de Waalbrug. Foto: Omroep Gelderland

'Het wordt geen chaos'

De picknick is lokaal georganiseerd met allerlei lokaal voedsel, duurzaam uit de regio. Tegelijkertijd is het een oefening om te kijken wat er gebeurt als je de Waalbrug afsluit. 'Voor ons is dat interessant omdat we binnenkort groot onderhoud krijgen aan de brug en er normaal dagelijks 50.000 auto's overheen gaan', zegt Tiemens.

'Ik denk niet dat het een chaos wordt omdat wij een traditie hebben in de stad van verkeersreguleringen bij allerlei evenementen. Jaarlijks hebben wij met de Vierdaagse het grootste evenement van Europa misschien wel. Dan gaat het altijd goed, dus nu zal het ook goed gaan.'

Na de picknick zijn er verschillende activiteiten op en rond de brug. Topsporters geven er clinics, er zijn fietsspelletjes en er kan worden gedanst en muziek worden gemaakt. De brug is zaterdagavond om 23.00 uur dichtgegaan en gaat zondagavond om 23.00 uur weer open.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: