'Over 10 jaar nog maar 15 kerken in bisdom'

UTRECHT - Aartsbisschop Wim Eijk vreest dat de komende jaren talloze kerken verdwijnen in het bisdom Utrecht, waaronder ook een groot deel van Gelderland valt. Van de 280 kerken in het bisdom zijn er over 10 jaar misschien nog maar 15 over, zegt Eijk in een gesprek met de Gelderlander.

De teloorgang van het aantal kerken is vooral te wijten aan de vergrijzing en het teruglopende kerkbezoek. Nederland telt volgens de jongste gegeven 3,5 miljoen katholieken, waarvan het merendeel echter nooit een kerk van binnen ziet. Het kerkbezoek loopt jaarlijks met 5 tot 6 procent terug. 

Financiële problemen

Veel kerken kampen daardoor met financiële problemen. Tien procent van de kerken in het bisdom is feitelijk failliet, aldus Eijk. Daar tegenover staan de vaak torenhoge onderhoudskosten van de geloofsgebouwen.

In 2014 voorspelde Eijk nog dat er in 2028 maximaal 30 parochies over zouden zijn in het bisdom Utrcht. Nu stelt hij die voorspelling dus nog verder naar beneden bij.

(Een overzicht van alle kerken binnen het bisdom Utrecht)

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: