Nieuws

Apachevlieger zag draden over het hoofd

De helikopterpiloot die in november een stroomstoring veroorzaakte in het Rivierengebied maakte een inschattingsfout. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. © ANP
ZOELMOND - De helikopterpiloot die in november een stroomstoring veroorzaakte in het Rivierengebied maakte een inschattingsfout. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
De piloot vloog tegen een bliksemdraad bij Zoelmond. De man zag de draad over het hoofd toen hij moest uitwijken. Zijn aandacht was gefocust op een denkbeeldige oefenvijand. De piloot was zich daarom niet bewust van de hoogspanningslijnen.
Hoogspanningslijnen zijn volgens de onderzoeksraad sowieso slecht te zien vanuit een helikopter, zeker in het donker. De bemanning was afhankelijk van sensoren, maar ook die hebben maar 'een beperkt blikveld en een beperkte resolutie', schrijft de raad.
Door de botsing viel de stroom in het omliggende gebied voor enkele uren uit. Niemand raakte gewond en de gevechtshelikopter wist veilig te landen. De gevolgen vielen mee vergeleken met een soortgelijke aanvaring van tien jaar eerder in de Bommelerwaard. Toen ontstond een grote stroomstoring die vijftig uur aanhield.

Vliegkaarten niet up-to-date

Opvallend is dat net als bij eerdere onderzoeken bleek dat vliegkaarten van de piloten niet up-to-date waren, piloten te weinig vlieguren maken en er geen simulator is gekocht om piloten in hun vlieguren te kunnen compenseren.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52