Pasfoto met vergiet mag niet; pastafarisme geen godsdienst

NIJMEGEN - Met een vergiet op je hoofd op een pasfoto voor een officieel document, het mag niet. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. De zaak werd aangespannen door Mienke de Wilde uit Nijmegen, aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster.

Het pastafarisme is geen godsdienst of levensovertuiging, en dus is er geen uitzondering op het verbod op gezichtsbedekking mogelijk, aldus de hoogste rechter van Nederland.

In de regels voor pasfoto's die gebruikt worden voor rijbewijzen of paspoorten staat dat het hoofd gedeeltelijk bedekt mag zijn, maar alleen om religieuze redenen, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw, en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State.

Ook de Raad van State oordeelt nu dat het niet mag. 'Vanuit ons geloof is iedereen gelijk en op deze manier worden we niet gelijk behandeld', zei De Wilde eerder.

Geen godsdienst

De Raad van State vindt dat het pastafarisme geen godsdienst is, omdat het satirische element van het pastafarisme zodanig overheerst dat stroming niet voldoet aan de criteria van 'overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang'. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt die eisen aan een samenstel van opvattingen, willen die opvattingen als een godsdienst kunnen worden aangemerkt. 

'In het bijzonder ontbreekt het in het pastafarisme aan de vereiste ernst en samenhang. Daarom kan deze stroming naar de huidige stand van zaken niet als godsdienst worden aangemerkt', aldus de hoogste rechter van Nederland.

Lees ook: Hoogste rechter beslist of vergiet op officiële pasfoto mag

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: