Nieuws

Levensgevaarlijk: tieners op spoor van IJsselbrug

Het treinverkeer tussen Dieren en Zutphen heeft dinsdagavond korte tijd stilgelegen door spoorlopers op de IJsselbrug. Volgens ProRail ging het om drie tieners die 'voor de lol' over het spoor liepen. © ProRail
ZUTPHEN - Het treinverkeer tussen Dieren en Zutphen heeft dinsdagavond korte tijd stilgelegen door spoorlopers op de IJsselbrug. Volgens ProRail ging het om drie tieners die 'voor de lol' over het spoor liepen.
De treinverkeersleiding van spoorbeheerder ProRail meldde op Twitter dat de machinist van een trein 'een persoon had gepakt'. Twee anderen zouden door de politie worden gezocht. Inmiddels is het duidelijk dat het om drie tieners gaat. 'We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen; je speelt met je leven als je gaat spoorlopen', zo meldt ProRail.
De machinist moest een noodremming maken, waardoor er een vertraging ontstond. ProRail legt uit dat spoorlopers gemiddeld voor een treinvertraging van 3,5 uur per dag zorgen.

Grote impact voor machinisten

Voor machinisten is de impact van mensen die op het spoor lopen enorm. 'Elke keer is het weer schrikken als het gebeurt', vertelt machinist Ronald Bosveld. Hij heeft regelmatig te maken met spoorlopers.
Zo heeft Bosveld een keer meegemaakt dat een vlogger een filmpje maakte op het spoor en net op tijd wegsprong: 'Daar heb ik behoorlijk van zitten natrillen.'
'Je schrikt er echt enorm van. Een trein weegt enorm veel. De remweg is enkele honderden meters tot met een beetje pech zelfs een kilometer. Als er ineens iemand op je rails staat, is het enige wat je kunt doen vol in de remmen gaan en hopen dat het goed gaat. Je kunt niet uitwijken als een auto, vrachtwagen of bus', legt Bosveld uit.

'Stevig aangepakt'

Vorige week waarschuwde ProRail dat spoorlopers stevig worden aangepakt. Elke overtreder riskeert 140 euro boete. 'Het gaat om de veiligheid op het spoor. Wie op of naast het spoor loopt is levensgevaarlijk bezig', zei een woordvoerder toen.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52