Nieuws

Vallende sterren zien? Probeer het de komende nachten

Met een beetje geluk zijn de komende avonden en nachten weer vallende sterren te zien boven Gelderland. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden komt dit weekend voorbij. © pxhere
WAGENINGEN - Met een beetje geluk zijn de komende avonden en nachten weer vallende sterren te zien boven Gelderland. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden komt dit weekend voorbij.
Volgens weervrouw Moniek Wulms van MeteoGroup in Wageningen zijn de omstandigheden zondagavond en -nacht verre van optimaal, want dan lijkt er flinke bewolking te zijn. Wulms, die zelf ook weleens met een dekentje in de uiterwaarden lag om vallende sterren te spotten, verwacht dat liefhebbers in de nacht van maandag op dinsdag nog de meeste kans hebben om de meteoroïden te zien. 
De tekst gaat verder onder de video
Heb je foto's of video's gemaakt van de vallende sterren? Stuur ze dan via WhatsApp naar ons

Geduld

Wie een vallende ster wil zien, moet vooral geduld hebben. Ga niet na drie minuten weer naar binnen, maar trek er een uurtje voor uit.
Wim Bossink, medewerker van de sterrenwacht Phoenix in Lochem, gaf eerder een aantal tips:
  • 'Ga lekker achterover zitten op een springkussen, of ga rustig achterover liggen op een rolmatje, dan zie je het meest.'
  • 'Kies een positie waar het donker is. Ga niet bij lantaarnpaallicht of tuinverlichting zitten, dat maakt het zicht slechter.'
  • 'Concentreer je op één stukje van de hemel. Ga niet de hele hemel scannen. Want als je dan helemaal naar links kijkt, mis je de 'vallende ster' rechts.
  • Kijk op een weilandje of een kinderspeelplaats. In Nederland hebben we namelijk veel last van lichtvervuiling. In Gelderland is dat gelukkig al minder. Zit je op de camping, zoek daar dan een goede donkere plek op.
  • Gebruik vooral geen verrekijker. Die zoomt te ver in, dan heb je maar een heel klein stukje waarop je wat kan zien. Met het blote oog zie je het meest.

Stofdeeltjes

De Perseïden zijn kleine stukjes van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer deze ruimtestofdeeltjes de atmosfeer met hoge snelheid binnendringen, gaan ze gloeien en worden ze zichtbaar.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52