Nieuws

Sluizen bij Tiel gesloten voor scheepvaart

Schepen kunnen voorlopig niet meer varen via de Prins Bernhardsluizen bij Tiel. Reden is dat daar zoetwater wordt ingelaten vanuit de Waal om verzilting tegen te gaan bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen. © Wikipedia
TIEL - Schepen kunnen voorlopig niet meer varen via de Prins Bernhardsluizen bij Tiel. Reden is dat daar zoetwater wordt ingelaten vanuit de Waal om verzilting tegen te gaan bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen.
Het zoute water vanuit zee komt door de droogte en de lage waterstanden in de rivieren steeds verder het land in. Daardoor wordt het water aan de oostkant van Rotterdam zouter. 
Schepen uit Duitsland kunnen via de Neder-Rijn richting Amsterdam varen. Door de stuw bij Hagestein stroomt inmiddels 30 kubieke meter water per seconde, in plaats van de gebruikelijke 8 kubieke meter, zegt een woordvoerder.
Hoelang de sluizen gestremd blijven, is niet bekend. De komende dagen meet Rijkswaterstaat het effect van de maatregelen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52