Nieuws

Yezidi's herdenken in Arnhem massaslachting van vier jaar geleden

ARNHEM - Een massaslachting en tienduizenden Yezidi's die op de vlucht sloegen, nadat militanten van Islamitische Staat (IS) enkele jaren geleden het gebied Sinjar in Irak innamen. Het is vier jaar geleden dat de tragedie zich voltrok. Een tragedie waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. In Arnhem kwamen zo'n 70 Nederlandse Yezidi's op vrijdagavond bijeen om dit te herdenken.
Er werden kaarsjes gebrand en bloemen neergelegd op de grond van het Gele Rijders Plein. Met krijt is de datum 3 augustus 2014 op de stenen geschreven. Uit het hele land zijn de Yezidi's naar deze plaats gekomen om samen te rouwen om hun verloren kennissen en familieleden. Wahhab Hassoo is de initiator van de herdenking. 'Wij willen hier gewoon een moment van stilte en rust om onze vermoorde broeders en zusters te herdenken.' 
Bekijk hier de reportage. De tekst gaat verder onder de video.
Yezidi's herdenken in Arnhem massaslachting

Wat gebeurde er ook alweer?

Op 3 augustus 2014 trok IS de regio Sinjar in Irak binnen. Naar schatting 3000 mannen werden afgeslacht in enkele dagen tijd, nadat IS het gebied in handen kreeg. Mensen die op tijd konden wegkomen, onder hen veel kinderen onder de 15 jaar, blijkt uit onderzoek van PLOS Medicine, vluchtten de berg Sinjar op en zaten daar vervolgens vast.
Yezidi's, maar ook christenen, moesten nu zien te overleven in de zinderende hitte - temperaturen liepen op tot 50 graden Celsius - zonder levensmiddelen. Per helikopter werden hulpgoederen gedropt. Een druppel op een gloeiende plaat voor de naar schatting 40.000 mensen die zich op de berg bevonden. 
Het dodental bleef oplopen in de dagen dat de mensen vastzaten op de berg. Dat kwam vooral door oververhitting en uitdroging. Anderen die niet op tijd Sinjar konden ontvluchten, werden systematisch uitgemoord door IS of gebruikt als seksslavin door leden van diezelfde groep.

Herdenken en oproep

Hassoo wil met de Yezidische gemeenschap in Nederland een herdenking houden voor de naar schatting bijna 10.000 omgekomen mensen. Tegelijkertijd worden er op andere plekken in Europa ook herdenkingen gehouden. Hij koos Arnhem als plaats voor de herdenking, omdat volgens hem veel Yezidi's in Gelderland wonen.
Met de herdenking wil Hassoo ook vragen om de massaslachting door IS als genocide te erkennen. Volgens hem hebben andere landen dit al gedaan. De Nederlandse overheid moet volgen wat hem en de andere Yezidi's betreft. 'De Verenigde Staten, Canada en andere grote landen erkennen de genocide en ons leed. De Nederlandse overheid heeft veel te weinig aandacht voor onze zaak, alstublieft help ons en kijk naar ons om.'

Stil protest

Ook wordt er tijdens de herdenking geprotesteerd tegen de oproep die in 2014 in de Haagse As Soennah-moskee klonk om ongelovigen in Irak en Syrië te vervolgen en hun vrouwen tot seksslavin te maken. Dit was onlangs te zien in een uitzending van Nieuwsuur. Wahhab vindt het onverteerbaar dat hier niet tegen is opgetreden. 'Na die toespraak in de As Soennah-moskee hebben Nederlandse mannen zich kort daarna aangesloten bij IS en zij hebben ook onze dochters en vrouwen misbruikt. Ik roep de Nederlandse overheid en onze Moslimbroeders in dit land op om ons te steunen en zich uit te spreken tegen deze gruwelijke daden.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!