Nieuws

Lotty bleef strijden voor herinnering holocaust

Lotty Veffer (foto Lotty Veffer Foundation)
De Amsterdamse Lotty Huffener-Veffer is op 97-jarige leeftijd overleden. Ze stierf vrijdag 27 juli in een joods hospice in Amsterdam. Ze overleefde vernietigingskamp Auschwitz en zette zich daarna in voor de herinnering aan de Holocaust.
ARNHEM - De Amsterdamse Lotty Huffener-Veffer is op 97-jarige leeftijd overleden. Ze stierf vrijdag 27 juli in een joods hospice in Amsterdam. Ze overleefde vernietigingskamp Auschwitz en zette zich daarna in voor de herinnering aan de Holocaust.
Huffener-Veffer werd in 1943 met de rest van haar familie opgepakt en op transport gezet naar kamp Vught. Haar zusje en haar ouders werden korte tijd later gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor in Polen, in de zogeheten kindertransporten. Meteen na aankomst werden ze vergast.
Huffener-Veffer bleef in Vught, maar in 1944 werd ze alsnog gedeporteerd. Ze moest in de buurt van Auschwitz werken. Begin 1945, toen de Russen oprukten, moest ze mee met de dodenmars: door de vrieskou gingen ze langs dertien kampen. In april 1945 werd ze bevrijd.

Met een omweg naar huis

Via Denemarken en Zweden keerde Huffener-Veffer in augustus 1945 terug in Amsterdam. Ze had niets en niemand meer: haar ouders, haar zusje en haar verloofde waren vermoord en haar oude huis had nieuwe bewoners. De eerste nacht sliep ze op een bankje in de Apollolaan in Amsterdam, 'op chique' noemde ze dat zelf. 

Herinnering levend houden

Na de oorlog heeft Huffener-Veffer veel gedaan om de herinnering levend te houden. Zo zorgde ze ervoor dat bij Kamp Vught het zogeheten Monument der verloren kinderen werd geplaatst. Op het monument staan de namen van alle 1269 gedeporteerde kinderen. Daar worden elk jaar de kindertransporten herdacht. Ook was ze mede-aanklager tegen John Demjanjuk, kampbewaker in Sobibor. Verder deed Huffener-Veffer haar verhaal op basisscholen. Op de Apollolaan werd vorig jaar een nieuw bankje neergezet om haar te eren.
De Lotty Veffer Foundation houdt zich bezig met vooral persoonlijke verhalen op het gebied van WOII, Sjoa (holocaust), genocide en mensenrechten.
Bron: ANP en Lotty Veffer Foundation.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!