GLD doc - Het verlies van Dreijeroord

In het kader van de septembermaand, maakte Omroep Gelderland de documentaire 'Het verlies van Dreijeroord'. Het verhaal over John Deweyert, die operatie Market Garden meemaakte vanuit het bekende hotel in Oosterbeek.

Hotel Dreijeroord, door de Britten ook wel "The White House genoemd", speelde een belangrijke rol in de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Er werd een hevige strijd gevoerd tussen de geallieerden en de Duitse troepen. Daarbij kwamen tientallen Britse soldaten  om het leven. 

Inmiddels is het hotel gesloopt om ruimte te maken voor een zorginstelling voor dementerende ouderen. De aankondiging van de sloop was groot nieuws in de Britse pers. Zowel in Groot Brittannië en Nederland leidde het tot acties voor het behoud van het hotel omdat Dreijeroord voor de Veteranen gewijde grond is.

Toen de Nederlandse emigrant John (Hans) Deweyert in Canada vernam dat hotel Dreijeroord gesloopt ging worden, speelden zijn oorlogsherinneringen weer op. Dit statige gebouw in Oosterbeek was in de oorlogsjaren zijn thuis geworden, toen zijn moeder trouwde met de hoteleigenaar. Hier vandaan maakte hij operatie Market Garden mee. 

Vanuit kamer 16 zag hij de geallieerde parachutisten uit de lucht vallen. Hij ontmoette de mannen van de Schotse Divisie, die in hotel Dreijeroord kwartier maakten. En hij zat er in de kelders, toen er boven zijn hoofd gevochten werd. John besloot nog één bezoek aan Nederland te brengen om een pijnlijk hoofdstuk uit zijn verleden af te sluiten.

Omroep Gelderland maakte een documentaire over het bezoek van John Deweyert aan Hotel Dreijeroord. Het verlies van Dreijeroord wordt uitgezonden op maandag 27 augustus om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
GLD doc
Deel dit artikel: