Nieuws

Kinkhoest in Barneveld breidt zich niet verder uit

De kinkhoestuitbraak in Barneveld heeft zich niet uitgebreid naar andere plekken. Het beperkt zich tot Barneveld. Dat zegt een woordvoerder van de GGD Midden-Nederland. © ANP
BARNEVELD - De kinkhoestuitbraak in Barneveld heeft zich niet uitgebreid naar andere plekken. Het beperkt zich tot Barneveld. Dat zegt een woordvoerder van de GGD Midden-Nederland.
Bij de GGD zijn geen andere meldingen binnengekomen dan uit dat dorp. In Barneveld werd enkele dagen geleden een plotselinge toename van het aantal gevallen van kinkhoest vastgesteld.

Extra informatie

In overleg met het RIVM en de gemeente nam de GGD daarom een aantal maatregelen. Ouders van jonge kinderen (tot een jaar) in Barneveld kregen of krijgen per brief extra informatie over de mogelijkheden om hun kinderen te laten inenten tegen kinkhoest. Huisartsen, verloskundigen en gynaecologen kunnen zwangere vrouwen ook een vaccinatie aanbieden.
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die met name voor ongevaccineerde jonge kinderen (tot een jaar oud) risico's met zich meebrengt.

Religieuze bezwaren

Barneveld ligt in de zogeheten Biblebelt, waar mensen om religieuze redenen hun kinderen relatief vaak niet inenten. Het percentage mensen dat is gevaccineerd ligt rond de 70 procent, veel lager dan het Nederlands gemiddelde.
In de Biblebelt bevinden zich reformatorische gemeenschappen, waar een strikte, noem het streng-christelijke leer wordt gepredikt. Het is onder leden van kerken hierbinnen niet ongewoon om geen zorgverzekering te hebben, of om je niet te laten inenten.

'God bepaalt'

Dr. Wim van Vlastuin is theoloog en hoogleraar aan het Hersteld Hervormd Seminarie van de VU. Hij legt uit waarom mensen zich wél laten behandelen als zij ziek zijn, maar niet preventief een behandeling willen. 'Zorgverzekeringen en inenten zijn een voorzorgsmaatregel, geen 'achterafmaatregel'. Terwijl het idee is dat God het pad van jouw leven bepaalt.'
Het vertrouwen in en de afhankelijkheid van God zijn hierin erg belangrijk. Van Vlastuin: 'Ik denk dat je het kunt terugleiden naar eind 19e eeuw, toen er een groot optimisme bestond van 'wij overwinnen alle ziektes en rampen' (met de stroomversnelling waarin de wetenschap was gekomen, red.). Daar kwam verzet tegen, omdat het als overmoedigheid werd gezien. Als hoogmoedige maakbaarheid.' 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52