Grote brand afvalverwerker Varsseveld ontstaan door broei

VARSSEVELD - De brand donderdag bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld is ontstaan door broei. De brandweer sluit een andere oorzaak vrijwel uit. Dat werd vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de gemeente Oude IJsselstreek.

Omwonenden zien graag dat het bedrijf per direct wordt stilgelegd omdat er regelmatig sprake is van brand. Maar dat gaat niet gebeuren, zei woordvoerster Petra Borsboom van de provincie Gelderland.

'Dat kan juridisch niet', zo klonk het. 'Er loopt nu een onderzoek bezig naar hoeveel afval er bij het bedrijf ligt.' Mogelijk wordt vanavond bekend of er nog meer maatregelen worden genomen.

'Geen toeval'

Twee weken geleden was bij een grote controle geconstateerd dat het afval te hoog lag opgestapeld bij Ter Horst. Na de controle lag het afval nog steeds te hoog en daarom stond de provincie op het punt om een dwangsom op te leggen.

Juist op dat moment brak de brand uit. Omwonenden vinden het om die reden geen toeval dat er brand uitbrak, maar de brandweer gaat uit van broei.

Vuur nog niet uit

Het vuur is nog altijd niet uit en het nablussen gaat daarom voorlopig door. Wel is volgens de brandweer de kans klein dat het vuur weer groter wordt.

De gemeente Oude IJsselstreek heeft Ter Horst gedwongen om 24 uur per dag brandbewaking op het terrein neer te zetten om nieuwe incidenten te voorkomen.

Evacuatie

Door de brand moesten donderdagavond laat tien woningen aan de Sinderenseweg worden ontruimd. Het ging om 25 mensen die de nacht elders moesten doorbrengen.

De brandweer zette 400 mensen en 32 voertuigen in om de brand te bedwingen.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oude IJsselstreek Varsseveld Nieuws
Deel dit artikel: