Nieuws

Hitteblog donderdag: records aan diggelen, ouderen hebben het heet

Het is warm, heel erg warm in de provincie. Deze donderdag lopen de temperaturen op tot wel 37 graden. Hoe slaat Gelderland zich door deze snikhete dagen? Je leest het in dit hitteblog, dat we geregeld actualiseren.

Heb je tips, foto's of filmpjes?

Stuur ons vooral een WhatsAppbericht!

Let it rain

Hoera! Het regent in het Rivierengebied! 

Records aan diggelen

Er zijn donderdag twee hitterecords gesneuveld in onze provincie. Bij het meetstation in Hupsel werd 37 graden gemeten en in Herwijnen tikte de thermometer 35,7 graden aan. Nog nooit was het op deze plekken zo warm.

Warm, warmer, warmst bij deze ouderen

Met dit weer een waterstoring is bijzonder vervelend. In Zevenaar, Spijk en Tolkamer hadden ze even geen water vandaag. Vooral bij een locatie van zorginstelling Pleyade in Tolkamer was het daarom zaak zo snel mogelijk flessen water aangevoerd te krijgen. De brandweer werd ingezet. En de bewoners en het personeel hádden het al zo warm... 
Hitteblog donderdag: records aan diggelen, ouderen hebben het heet

Kiki biedt boodschappenhulp aan

Super lief, luister naar dit interview met de behulpzame Kiki uit Oosterbeek, die mensen die last hebben van de warmte uit de brand helpt met hun boodschapjes: 

Thermometer slaat op hol in Ederveen

Iemand die in Ederveen zijn hoofd koel probeert te houden, heeft zijn thermometer in de zon laten hangen. Die geeft nu een temperatuur van bijna 50 graden aan.
Het blog gaat verder onder de foto

Nieuwe temperatuurrecords asfalt

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie meldt dat zij nieuwe temperatuurrecords meten op asfalt. Temperaturen lopen op tot wel 52,2 graden.

De Twee Bruggen in Winterswijk sluit buitenbad

Voor wie een verfrissende duik wil nemen in het buitenbad van vakantiepark de Twee Bruggen in Winterswijk, die heeft mogelijk pech. Het park heeft namelijk haar zwembad gesloten voor daggasten omdat ze de drukte niet meer aankon. Mensen die op de camping verblijven, mogen nog wel gewoon zwemmen in het bad.
Het vakantiepark laat weten dat ze al genoeg belletjes hebben gehad van andere zwembaden in de buurt die aangeven dat de daggasten hun kan op gestuurd kunnen worden.

Brand in afvalberg Varsseveld

Er woedt op dit moment brand bij een transportbedrijf in Varsseveld. Volgens de Veiligheidsregio staat er mogelijk een afvalberg in brand. Het laatste nieuws over de brand staat is hier te lezen. 

Deelen is op een na warmste plek van Nederland

Apenheul sluit een deel van het park

De Apenheul sluit donderdag en vrijdag vanaf 14.00 uur het Berberapengebied. Het dierenpark schrijft: 'Het Berberapengebied is het warmste gebied van Apenheul. Nu het zo warm is, kan de temperatuur in de zon hier oplopen tot boven de 50 graden!'

In Zevenaar kan je weer douchen

Nieuwe zomertrend

Wordt dit de nieuwe zomertrend? De one-man pool.

Brandweer rukt uit voor ooievaar

De brandweer is met een hoogwerker uitgerukt voor een ooievaar. Dat schrijft Wildopvang Onder de Regenboog op haar Facebookpagina. De opvang uit Eck en Wiel heeft op deze manier het leven van een jong gered. 'Het jong was broodmager en zat onder het ongedierte'. Hieronder de beelden:  

Tom uit Duiven vlucht uit huis

Tom uit Duiven is woensdagavond zijn huis uitgevlucht. De temperatuur liep op tot 28 graden waarmee zijn dochters geregeld wakker werden. Toen bedacht hij dat de caravan nog achter het huis stond waar een airco in zit. Dat sliep een stuk beter gezien de bijgestuurde foto. ' Vannacht heerlijk geslapen, en komende nachten slapen we dus ook maar lekker in de caravan achter het huis' aldus Tom. 
Het is warm, heel erg warm in de provincie. Deze donderdag lopen de temperaturen op tot wel 37 graden. Hoe slaat Gelderland zich door deze snikhete dagen? Je leest het in dit hitteblog, dat we geregeld actualiseren. © Tom

Doesburgse binnenstad past openingstijden aan

Diverse ondernemers in de Doesburgse binnenstad passen hun openingstijden aan de hitte aan meldt Doesburg Direct. Zo sluiten sommige winkels eerder of gaan op donderdag 26 juli helemaal niet open.

GLD Zoekt!

Veel ijsjes? Watergevecht met de kinderen? Of heb jij het zwembad opgezet? Omroep Gelderland is op zoek naar buurtzwembaden. Heb jij het zwembad ook in de voortuin opgezet zoeken de buurtkinderen verkoeling in jouw voortuin? Laat het ons dan weten! Stuur ons jouw verkoelingsfoto of video via whatsapp! 

Terrassproeier

Bij restaurant Rustwat aan de Linge in Rhenoy hebben ze een sproeier bovenop de parasol gezet. Als je het terras oploopt loop je door n douche. Heerlijk als je net als ik net van de fiets afstapt. Volgens het terraspersoneel is het veel lekkerder werken zo. 
Hitteblog donderdag: records aan diggelen, ouderen hebben het heet

Grote waterstoring in Zevenaar

In Zevenaar, waar het momenteel zo'n 32 graden is, is een grote waterstoring. Volgens Vitens hebben de hoofdplaats en de kernen Lobith, Spijk, Tolkamer en Pannerden momenteel geen water. 
De laatste update over de waterstoring is hier te lezen. 

Extra water voor Betuwe

De Betuwe krijgt extra water via de Linge. Het drijvend gemaal Pannerling bij Doorneburg pompt extra water vanuit de Rijn, schrijft het Waterschap Rievierenland op Twitter. 

Landelijke hittegolf is een feit

Herten hebben voldoende water

De herten bij Beauty & Wellness Sauna Drôme in Putten hebben ook een manier gevonden om af te koelen.

Natte voeten

Terrasgasten bij De Stadschpomp en Huys van Frederik Hendrik in Groenlo hoeven zich geen zorgen te maken om de hitte. Daar hebben ze een aantal badjes neergezet zodat de gasten kunnen afkoelen
Het is warm, heel erg warm in de provincie. Deze donderdag lopen de temperaturen op tot wel 37 graden. Hoe slaat Gelderland zich door deze snikhete dagen? Je leest het in dit hitteblog, dat we geregeld actualiseren. © Niels Konings

Droogte vanuit de uitkijktoren

Weginspecteur Peter heeft zijn werkplek een keer goed van bovenaf bekeken. Vanaf 42 meter hoogte op de uitkijktoren in Harderwijk, valt goed te zien hoe droog de omgeving is. 

Rode Kruis komt aan de deur

Vanwege het hitteplan gaat het Rode Kruis bij kwetsbare ouderen langs door heel het land om te controleren of ze weten wat ze moeten doen met de hitte. Zo hebben veel ouderen geen drinkprikkel meer en merken dus niet dat ze meer moeten drinken. De vrijwilligers van het Rode Kruis gaan langs de deur om ze tips te geven. Zo ook bij seniorencomplex De Brinkhorst in Apeldoorn. 
Het is warm, heel erg warm in de provincie. Deze donderdag lopen de temperaturen op tot wel 37 graden. Hoe slaat Gelderland zich door deze snikhete dagen? Je leest het in dit hitteblog, dat we geregeld actualiseren. © Omroep Gelderland

Tips voor afkoelen van Fikkie

Ook onze trouwe viervoeters hebben het zwaar met dit weer. Wist je dat honden niet kunnen zweten? Ze moeten daarom op een andere manier afkoelen. Ook Irma Geurking uit Winterswijk heeft iets gevonden om haar honden Buddy (zwart) en Donyo (blond) te koelen, ze geeft ze heerlijke hondenijsjes. Meer tips staan in dit bericht
Hitteblog donderdag: records aan diggelen, ouderen hebben het heet

Bad naar binnen

De familie van Dalen uit Bruchem heeft een oplossing gevonden voor de warmte: 'Als het buiten te warm is, zet je het zwembad gewoon binnen.'
Het is warm, heel erg warm in de provincie. Deze donderdag lopen de temperaturen op tot wel 37 graden. Hoe slaat Gelderland zich door deze snikhete dagen? Je leest het in dit hitteblog, dat we geregeld actualiseren. © Familie van Dalen

Jakoezie

Boswachter André Donker uit Emst heeft de oplossing voor koeien gevonden met deze warmte, zo meldt hij op zijn Twitter. 

Gelderse kastelen bieden uitkomst

Kan je de hitte niet meer aan? Duik dan Slot Loevestein in. De muren zijn daar zo dik dat de warmte (nog) niet het kasteel in trekt. 

Strooiwagen

De strooiwagen in Arnhem heeft gisteren ook zijn ronde gemaakt. Volgens de gemeente loopt het temperatuur van het asfalt deze dagen op tot bijna 53 graden. 

Koele voetjes

Bij verzorgingshuis Viattence in Heerde hebben verzorgers ook een manier gevonden om de bewoners koel te houden. Ze mogen met hun voeten in een bak met water. 

Morgen Koele Vrijdag bij Omroep Gelderland

Aankomende vrijdag bereikt de hitte haar hoogtepunt in Gelderland. Daarom zorgt Omroep Gelderland ervoor dat je het hoofd koel houdt tijdens Koele Vrijdag. De hele dag zijn er live reportages over hoe Gelderland omgaat met deze extreem hoge temperaturen.
Radio Gelderland zoekt vrijdag een verkoelende plek op: het Strandeiland in Harderwijk. Vanaf onze speciale podiumwagen zenden we van 9.00 tot 16.00 uur live radio uit, met de presentatoren Maarten Daam en Bastiaan Boog. Ook wordt de uitzending van GLD Nieuws vanaf deze locatie gepresenteerd. 
Ben je in de buurt van Harderwijk? Breng dan gerust even een bezoek aan onze podiumwagen en vertel ons hoe jij met deze warme temperaturen omgaat. 
Tekst gaat verder onder de foto.
Het is warm, heel erg warm in de provincie. Deze donderdag lopen de temperaturen op tot wel 37 graden. Hoe slaat Gelderland zich door deze snikhete dagen? Je leest het in dit hitteblog, dat we geregeld actualiseren. © Waterfront Harderwijk
Na de uitzendingen van Omroep Gelderland is er een groot waterpistolengevecht op het Strandeiland. Aanmelden kan via deze link. 
Tekst gaat verder onder de foto.
Het is warm, heel erg warm in de provincie. Deze donderdag lopen de temperaturen op tot wel 37 graden. Hoe slaat Gelderland zich door deze snikhete dagen? Je leest het in dit hitteblog, dat we geregeld actualiseren. © Walhalla Harderwijk

Weersverwachting van MeteoGroup en KNMI

Volgens MeteoGroup wordt het vandaag licht tot half bewolkt, met flink wat zonneschijn. Tegen de avond kan zich zeer lokaal een stevige bui met onweer ontwikkelen. Bij een zwakke tot matige oostelijke wind wordt het 'zinderend heet'. De maximumtemperaturen komen uit tussen 34 en 37 graden.

'Koeien houden niet van warmte'

Foto: Omroep Gelderland
Boerin Suzanne Ruesink moet extra vroeg op vanwege de hitte. De koeien houden ook niet van de warmte en produceren daarom minder melk. Suzanne legt in gesprek met verslaggever Vera Eisink uit waarom ze zo vroeg op moet. 

Tropenrooster bij De Graafschap

Vanwege de hitte is de training van De Graafschap vervroegd. De spelers beginnen al om 8.30 uur.