Nieuws

Proef met geurpalen succesvol: stank houdt dieren weg bij spoor

Het spoor heeft last van beesten. Met enige regelmaat staan er dieren op het spoor - groot wild bijvoorbeeld - waardoor de trein moet stoppen of een aanrijding veroorzaakt. En dus startte ProRail een proef met geurpalen. Succesvol blijkt nu. Veel dieren blijven weg van het spoor door de stank van geurpalen. © archief Omroep Gelderland
ARNHEM - Het spoor heeft last van beesten. Met enige regelmaat staan er dieren op het spoor - groot wild bijvoorbeeld - waardoor de trein moet stoppen of een aanrijding veroorzaakt. En dus startte ProRail een proef met geurpalen. Succesvol blijkt nu. Veel dieren blijven weg van het spoor door de stank van geurpalen.
Er zijn landelijk zeven testplekken waar ProRail de zogenoemde geurpalen langs het spoor heeft geplaatst. Twee daarvan liggen in Gelderland. Tijdens de proefperiode nam de overlast van wild met 63 procent af. In Almen waren er zelfs helemaal geen meldingen van incidenten meer.
De tekst gaat verder onder de video
Proef met geurpalen succesvol: stank houdt dieren weg bij spoor

Stille treinen

ProRail zag de noodzaak wel van de proef. Omdat treinen steeds stiller worden en het spoor steeds drukker, nam het aantal aanrijdingen met wild toe. En alles afzetten met hekken was niet haalbaar. Dat kost teveel geld en het sluit dieren teveel in.
Door de geurbarrières hielden dieren zich veel korter of helemaal niet meer op in de spooromgeving. Op de meeste plekken werkte ProRail met de stof Tupoleum. Die hing in flesjes aan de palen. In de stof zit een brandlucht vermengd met de geur van grotere dieren dan die in de gebieden rondlopen. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52