Nieuws

De Pareltjes van Wijchen en omgeving

Kasteel Wijchen
In deze tweede aflevering van Pareltjes van Gelderland bezoekt Marlies kasteel Wijchen, de Overasseltse- en Hatertse vennen, de ruïne van het middeleeuwse St. Walrickkapel en landgoed Heerlijkheid Leur met Huis te Leur als middelpunt. De muziek wordt begeleid door pianiste Susanne Hardick.
ARNHEM - In deze tweede aflevering van Pareltjes van Gelderland bezoekt Marlies kasteel Wijchen, de Overasseltse- en Hatertse vennen, de ruïne van het middeleeuwse St. Walrickkapel en landgoed Heerlijkheid Leur met Huis te Leur als middelpunt. De muziek wordt begeleid door pianiste Susanne Hardick.
Kasteel Wijchen is een kasteel daterend uit de 14e en 15e eeuw. In 1535 werd het als een  bouwval aangekocht door Herman van Bronckhorst-Batenburg.
De herbouw werd pas voltooid nadat het kasteel in 1609 was aangekocht door het prinselijk paar Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje, en Emanuel van Portugal. Zij hebben er voor gezorgd dat het de huidige renaissancestijl kreeg. 

Heerlijkheid Leur

In de Vroege Middeleeuwen slaagden enkele adellijke grondbezitters erin om steeds meer politieke, economische en juridische macht te verwerven. Ze noemden zich 'heer' en hun gebied heette daarom 'heerlijkheid'.  
Het Land van Maas en Waal telde verschillende van dit soort heerlijkheden. Als een van de weinige heeft Leur haar karakter als landgoed kunnen bewaren. 
Huis te Leur vormt de kern van Heerlijkheid Leur. Het is een goed voorbeeld van een sober edelmanshuis uit de tweede helft van de achttiende eeuw.
Typerend voor de herenhuisarchitectuur in de achttiende eeuw is de lage beganegrondlaag, hier werkte namelijk het personeel. De hoge tweede bouwlaag werd als woonverdieping beschouwd en werd daarom ook wel de bel-etage genoemd.
Pareltjes van Gelderland. Deel 2 - uitzending 29 juli, 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Ook online (terug) te zien op www.gld.nl/tv en YouTube
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!