Nieuws

Eindelijk 'knip' in de Griftdijk: bewoners Oosterhout verlost van sluipverkeer

NIJMEGEN - Sinds deze maandag is de zogenoemde 'knip' in de Griftdijk Noord een feit. Hiermee moet een einde komen aan de overlast die bewoners van de nieuwe wijk Oosterhout ondervonden van het sluipverkeer richting Nijmegen.
Vanessa van Westing van de wijkraad Oosterhout vat het probleem nog eens samen: 'Vooral in de spits liep het heel erg vol. Er stonden heel lange files, waardoor de mensen gewoon zelfs de wijk niet meer goed uit konden.' Eén van de wijkbewoners valt haar bij: 'Ja, het was 's morgens behoorlijk druk. En dat merk je wel als je nog in bed ligt 's ochtends, dan raast het wel voorbij...Ik merk nu dat dat dus al veel minder is.'

In 2016 al maatregelen besloten

Bewoners van Oosterhout drongen bij de gemeente Nijmegen al jaren aan op maatregelen. In 2016 stemde de gemeenteraad in met maatregelen die de verkeersdrukte op de Griftdijk zouden verminderen. Nu is dat dus gebeurd door de zogenoemde knip.

Proefperiode van een maand

Griftdijk Noord op het deel tussen de Van Boetzelaerstraat en de Italiëstraat is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, tijdens de spits van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur. Bewoners met een ontheffing mogen langs de afsluiting. Ook hulpdiensten, huisartsen en lijnbussen mogen de knip passeren. Al het andere gemotoriseerde verkeer tijdens de spits dus niet. Camera's scannen de kentekens en na een proefperiode van een maand kunnen overtreders een boete verwachten. 
Om te voorkomen dat mensen die de verbodsborden zien midden op de Griftdijk gevaarlijke capriolen gaan uithalen om te keren, is er vlak bij de knip een rotonde aangebracht waar ze op hun schreden kunnen terugkeren. 

Angst voor verkoopbaarheid huis

Niet alle wijkbewoners zijn even blij met de maatregelen. Zo moet het bezoek van mensen aan het begin van Oosterhout voortaan behoorlijk wat moeite doen om langs te komen. En bewoners vlak bij de rotonde vreesden dat hun huis minder goed verkoopbaar zou worden als gevolg van de wegverandering. Maar een bord 'verkocht' op een van de huizen lijkt die angst te logenstraffen. 
In het najaar gaat de gemeente Nijmegen de effecten van de knip evalueren en bespreken met de bewoners.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!