Nieuws

Druten eert verzetsvrouw Ru Paré met straatnaam

Ru Paré (foto Willem Visser)
De voor veel mensen onbekende verzetsvrouw Ru Paré krijgt een eerbetoon in haar geboorteplaats Druten. De gemeente heeft een nog aan te leggen zijstraatje van de Veerstraat naar Paré vernoemd. De straat ligt vlakbij haar geboortehuis. Drutenaar Peter Fontijn deed al jaren eerder een oproep om de verzetsvrouw op deze manier te eren. De straat had in eerste instantie de naam De Strang gekregen maar dat is nu teruggedraaid. Paré (Henrica Maria) werd 14 juli 1896 in Druten geboren als dochter van een steenfabrikant. De familie verhuisde naar Nijmegen waar Paré haar tekentalent ontdekte en zo een start maakte met haar kunstenaar-zijn. Ze bezocht in Den Haag de kunstacademie en vanaf de jaren dertig is ze full-time kunstschilder.
DRUTEN - De voor veel mensen onbekende verzetsvrouw Ru Paré krijgt een eerbetoon in haar geboorteplaats Druten. De gemeente heeft een nog aan te leggen zijstraatje van de Veerstraat naar Paré vernoemd. De straat ligt vlakbij haar geboortehuis. Drutenaar Peter Fontijn deed al jaren eerder een oproep om de verzetsvrouw op deze manier te eren. De straat had in eerste instantie de naam De Strang gekregen maar dat is nu teruggedraaid. Paré (Henrica Maria) werd 14 juli 1896 in Druten geboren als dochter van een steenfabrikant. De familie verhuisde naar Nijmegen waar Paré haar tekentalent ontdekte en zo een start maakte met haar kunstenaar-zijn. Ze bezocht in Den Haag de kunstacademie en vanaf de jaren dertig is ze full-time kunstschilder.

Netwerk voor Joodse kinderen

In de oorlog weigert ze lid te worden van de Kulturkammer en als de Duitsers de vervolging van Joden inzetten besluit ze te helpen. Paré (schuilnaam Tante Zus) zet een landelijk netwerk op en regelt onderduik en pleeggezinnen voor 52 Joodse kinderen met wie ze daartoe vaak door heel Nederland fietst. De verzetsvrouw is nooit door de Duitsers opgepakt en wordt na de oorlog onderscheiden en door Israël geëerd. In Den Haag is een straat en in Amsterdam is een school naar Ru Paré vernoemd. 

Boek en tentoonstelling

April dit jaar publiceerde hoogleraar sociale geschiedenis Willem Visser een boek over de Drutense: 'Verzetsheldin met schilderkist'. Tot en met 23 september is er een tentoonstelling in het Museon in Den Haag, met de titel 'De Onderduikkinderen van 'Tante Zus' – Ru Paré, schilderes en verzetsheldin (1896 – 1972)'. Het museum biedt vanaf oktober 2018 een kleine versie van de tentoonstelling aan als reizende educatieve tentoonstelling voor bibliotheken en scholen. Ru Paré werd 75 jaar, ze overleed in 1972.
(foto: Willem Visser)
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52