Nieuws

Curator: 'Oprichter zorgbedrijf Job Lanceer heeft zich niet verrijkt met zorggeld'

Cok van den Heuvel, oprichter Job Lanceer
De oprichter van zorgbedrijf Job Lanceer heeft zichzelf niet verrijkt met zorggelden. Dat stelt de curator vast in zijn verslag, dat vrijdag openbaar is gemaakt. Hij handelt het faillissement van het zorgbedrijf af. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De oprichter van zorgbedrijf Job Lanceer heeft zichzelf niet verrijkt met zorggelden. Dat stelt de curator vast in zijn verslag, dat vrijdag openbaar is gemaakt. Hij handelt het faillissement van het zorgbedrijf af.
door Judith Spanjers
De oprichter van Job Lanceer is Cok van den Heuvel. Hij is op dit moment in een rechtszaak verwikkeld met de gemeenten Tiel, Buren en Neder-Betuwe. De gemeenten eisen 1,1 miljoen euro van hem, omdat de zorg niet geleverd zou zijn. 

'Boekhouding op orde'

De gemeente beschuldigt hem daarbij van het indienen van valse facturen en het vervalsen van handtekeningen. Dit heeft hij in de rechtbank ten stelligste ontkend. De curator stelt vast dat het zorggeld voornamelijk besteed is aan de hulpverlening aan de jongeren. En dat de boekhouding en administratie op orde is.
Job Lanceer heeft nog tonnen tegoed van gemeenten. De curator vraagt zich af of het terecht is dat de gemeenten alle openstaande facturen niet betalen. Hij onderzoekt de mogelijkheden om het geld op korte termijn terug te vorderen. Eén gemeente is al aangesproken, maar die geeft nog geen reactie. 

'Ik krijg gelijk dat ik geen fraudeur ben'

Cok van den Heuvel is blij dat de curator zijn verhaal ondersteunt. 'Ik ga gelijk krijgen dat ik geen fraudeur ben. En ik zal claims neer gaan leggen bij de gemeenten. Als ze niet gaan betalen, verdubbel ik de claims.' Hij beschuldigt de gemeenten van smaad en laster. 
Job Lanceer begeleidde psychiatrische cliënten en licht verstandelijk beperkten. Zij kregen individuele begeleiding en dagbesteding, onder meer in de brommerwerkplaats van Van den Heuvel. Daar konden zijn cliënten aan brommers sleutelen. 

Job Lanceer betaalde huur en leefgeld

Uit het verslag van de curator blijkt dat Stichting Job Lanceer 18.000 euro per maand betaalde aan het motorbedrijf van Cok van den Heuvel voor de huur van het pand en de dagbesteding. Zo'n 210.000 euro per jaar. Volgens de curator was dit een reële vergoeding. Van den Heuvel zelf verdiende nauwelijks aan de zorg.
De curator constateert verder dat diverse cliënten niet in staat waren om de huur (tijdig) te betalen. Om de jongeren te kunnen laten wonen, schoot Job Lanceer in die gevallen de huur voor. In twee jaar tijd ging het om zo'n 200.000 euro. Hiervan werd uiteindelijk 50.000 euro terugbetaald door cliënten. 
Niet alleen de huur, maar ook leefgeld werd vaak voorgeschoten door Job Lanceer. Dit werd gedaan in het geval jongeren geen middelen hadden om in hun dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Dit geld werd ook vaak niet terugbetaald door de jongeren. In 2016 betaalde Job Lanceer uiteindelijk 67.000 euro aan leefgeld. 

'Een ander koopt een Maserati'

Volgens de regels mogen zorgverleners geen huur uit pgb's betalen. Van den Heuvel zegt dat de huur en het leefgeld niet uit de persoonsgebonden budgetten en andere zorggelden werden betaald. 'Wij hebben eerst zorg verleend. En van de winst die overbleef betaalde ik deze kosten. Een ander koopt een Maserati van de winst. Ik besteedde dit geld aan de jongeren. Zij kregen soms niet eens een uitkering, dus waar moesten ze dan van leven? Het doel was jongeren uit de goot de maatschappij in te helpen. Dat is wat er gebeurde bij Job Lanceer.'
Volgens de curator is Stichting Job Lanceer niet failliet gegaan door het betalen van de huur en leefgeld aan de jongeren. Hij wijt de oorzaak van het faillissement aan het feit dat gemeenten zijn gestopt met het betalen van de zorg.

Uitspraak rechter

Eind augustus zal de rechter een uitspraak doen in de zaak die de gemeenten tegen Cok van den Heuvel voeren. Van den Heuvel is ervan overtuigd dat hij zal winnen. Hij voelt zich gesterkt door de uitspraak die de rechtbank in Overijssel deze week deed in een andere zaak.
In die zaak werden bestuurders van zorgbedrijven ook beschuldigd van het indienen van valse facturen. De rechtbank oordeelde dat dat verwijt niet bewezen kon worden, mede omdat de manier van factureren werd gedoogd door instanties. De bestuurders werden vrijgesproken en het OM werd onzorgvuldig onderzoek verweten.

Is de zorg verleend?

De curator geeft in een reactie aan dat hij in zijn onderzoek geen uitlatingen heeft gedaan over de vraag of op individueel niveau de overeengekomen zorg is verleend en/of die op juiste wijze is verantwoord.
Curator Johan Thielen: 'Ik heb te maken met bewijstechnische problematiek, zoals tegenstrijdige verklaringen en tegenstrijdigheden in verklaringen. De Twentse zaak met de vrijspraak laat ook zien dat dit soort kwesties niet zo eenvoudig te beantwoorden is. De werkelijkheid ziet er vaak anders uit en laat zich soms moeilijk vatten in formulieren. Wat hier ook van zij, mijn onderzoek gaat nu verder en gaat thans meer in die richting.'
De gemeente Tiel laat weten: ‘De zaak is onder de rechter. Eind augustus verwachten we de uitspraak. We wachten de uitspraak van de rechtbank af.’

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!