Veroorzaker drama met jetski hoeft niet de cel in

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een 27-jarige man uit Brakel veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. Hij veroorzaakte in mei vorig jaar een ongeluk op de Maas bij Well met zijn jetski. Daarbij kwam de 14-jarige Levi Thoonen uit Helmond om het leven.

De rechtbank acht dood door schuld bewezen. De veroorzaker krijgt verder een werkstraf van 240 uur. En mag drie jaar niet varen. 

Het ging mis toen Levi aan het zwemmen was in het deel in de gemeente Maasdriel van de Maas. De jongen raakte vermist. Na een zoektocht van een uur werd Levi gevonden. Het lukte toen niet meer om hem te reanimeren.

Veel te hard gevaren

De man uit Brakel zou de jongen met zijn jetski hebben overvaren. Volgens de officier van justitie, die eerder 9 maanden cel eiste, voer de man veel te hard. Binnen 20 meter van de oever geldt een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. De verdachte zou 40 tot 70 kilometer per uur hebben gevaren.

Toch hield de veroordeelde man altijd vol onschuldig te zijn. 'Ik heb ooit wel eens een blok hout geraakt. Ik heb een lichte scooter, dat merk je wel. Ik kan het niet gedaan hebben', zei hij eerder. Zijn advocaat wilde dan ook vrijspraak.

Ouders blij met erkenning

De rechtbank hecht veel waarde aan de verklaring van de vader en het onderzoek door de forensische arts. Uit beide blijkt dat een aanvaring met hoge snelheid gebeurde, in tegenstelling tot wat de verdachte steeds beweerde.

De ouders van Levi zijn blij met de erkenning die ze vandaag kregen. 'Dat is waar ik op gehoopt had', aldus moeder Ingrid. 'Natuurlijk is geen enkele straf hoog genoeg. Wij krijgen hem niet meer terug.'

Bekijk reportage, tekst gaat verder onder de video

De man had rekening moeten houden met de risico’s, vindt de rechtbank. Het was druk op de Maas op het moment van de aanvaring.

Schadevergoeding

Zowel de nabestaanden van de jongen als de veroorzaker van het fatale ongeluk waren niet aanwezig bij de uitspraak. De ouders krijgen een schadevergoeding; de vader heeft recht op 16.000 euro, de moeder op bijna 4400 euro.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel dit artikel: