Wie een huis wil heeft diepe zakken nodig, vooral in Ede

ARNHEM - Huizen in Gelderland wisselen voor steeds hogere bedragen van eigenaar. Daarmee volgt onze regio het beeld dat in heel Nederland te zien is.

Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat huizenkopers in de afgelopen drie maanden ruim 10 procent meer op tafel leggen dan een jaar geleden. Vorig jaar rond deze tijd waren de prijzen al met 9 procent gestegen. 

De stijging komt onder meer doordat er weinig nieuwbouwhuizen bijkomen, terwijl de vraag naar woningen nog steeds groot is.

Huizenprijzen daalden nergens

De grootste stijging is te zien in de regio Ede en omstreken. De huizenprijzen stegen daar met 11,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook in Barneveld en omstreken (10,6 procent), de regio Nunspeet (10,6 procent) en in Doetinchem en Elst (beiden 9,6 procent) namen de woningprijzen flink toe. In Culemborg/Dodewaard (5,5 procent) en Duiven/Westervoort (4,3 procent) stegen de huizenprijzen ook, maar veel minder hard. Nergens in Gelderland daalden de huizenprijzen.

De gemiddelde huizenprijs lag in het tweede kwartaal van dit jaar landelijk op 288.000 euro. Dat is een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Foto: ANP

Ede is populaire plek

In Ede en omstreken wordt de landelijke tendens gevolgd en zelfs overtroffen. Woningen in die regio werden 11,6 procent prijziger ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017. NVM-makelaar Bert Westland van Verhage van Grootheest in Ede weet wel hoe dat komt. 'Er zijn in het tweede kwartaal weinig nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat maakt het verschil.'

Westland denkt ook dat Ede van zichzelf een populaire plek is om te wonen. De ontsluiting via de snelwegen A12 en A30 en het groene achterland maken het tot een aantrekkelijke gemeente, redeneert de makelaar. Er is daardoor veel vraag naar woningen in Ede en dat drijft de prijs op.

De NVM deelt de provincie Gelderland op in twaalf regio's. Dit zijn de procentuele prijsstijgingen van woningen in de maanden april, mei en juni 2018:

Ede: 11,6 procent
Barneveld: 10,6 procent
Nunspeet: 10,4 procent
Doetinchem: 9,6 procent
Elst: 9,6 procent
Ruurlo/Eibergen: 8,8 procent
Zutphen: 8,3 procent
Nijmegen: 8 procent
Apeldoorn: 7,3 procent
Arnhem: 7,2 procent
Culemborg/Dodewaard: 5,5 procent
Duiven/Westervoort: 4,3 procent

Niet verbaasd

Dat de huizenprijzen in Ede het hardst zijn gestegen verbaast hem niet. 'De vraag hoopt zich op', aldus Westland. 'We hebben er nu al een tijd geen nieuwbouw bij gekregen en er was al sprake van schaarste in de bestaande bouw. In het eerste kwartaal boden we 130 nieuwbouwwoningen aan, die waren zó weg. Nu bieden we geen nieuwbouw aan en dat merk je. Heb je eens een mooi aanbod, dan vliegt het de deur uit.'

Duiven/Westervoort blijft achter

In de regio Duiven/Westervoort bleef de stijging van huizenprijzen achter bij het landelijk gemiddelde. Daar werden de woningen maar 4,3 procent duurder. 'Ik durf er de vinger niet op te leggen waar dat door komt', zegt NVM-makelaar Jens Berends van Heilbron Mulders Quint Makelaardij. Zijn kantoor biedt geregeld te koop staande woningen aan in de regio Duiven/Westervoort. 

'Je ziet stijging op stijging en dat diverse kwartalen achter elkaar. Nu is de stijging 4,3 procent, maar over drie maanden kan er zo weer een ommezwaai zijn. Dan ligt dat percentage misschien weer hoger. Aan de regio zal het niet liggen, want Duiven en Westervoort hebben zeker wat te bieden qua voorzieningen, industrie en koopwoningen. Het stijgingspercentage ligt alleen wat lager dan in Ede en Barneveld.'

Totaaloverzicht

De cijfers van de NVM laten zien dat elders in Nederland de woningprijzen nog forser gestegen zijn dan in Ede, Barneveld en Nunspeet. In de regio's Den Haag (17,5 procent), Tilburg-Oirschot (17,6 procent) en Amsterdam (19,1 procent) moeten huizenkopers de portemonnee helemaal omkieperen.

In Zuidoost-Groningen en Zuidwest-Friesland is juist het tegenovergestelde het geval. Daar zakten de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2018, ten opzichte van een jaar eerder. Het zijn de enige regio's in Nederland waar de prijs zakte.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Wonen Barneveld Duiven Ede Westervoort Economie Nieuws
Deel dit artikel: