Crowdfundingsactie voor Culemborgs gezin dat naar Oekraïne is uitgezet

CULEMBORG - Er is een crowdfundingsactie gestart voor de familie Andropov. Het gezin met drie kinderen woonde 17 jaar in Nederland en kreeg na jaren procederen geen verblijfsvergunning. Afgelopen zaterdag werd de familie op het vliegtuig naar Oekraïne gezet.

Het gezin verblijft sindsdien op een zolder in een kerk in Kiev. Binnenkort kunnen ze naar een nieuw opvangadres. Ze hopen nog altijd terug te kunnen naar Nederland, maar ze beseffen dat die kans klein is. 

De initiatiefnemers van www.uitgezet.nl willen de mogelijkheid bieden om de familie te helpen, zodat ze hun bestaan in Oekraïne op kunnen bouwen. 'Het geld komt volledig ter beschikking van de familie. In Nederland hadden ze her en der baantjes voor hun inkomsten. Nu hebben ze niets. Ze waren in staat voor zichzelf te zorgen. Dat hebben wij van ze afgenomen. We willen ze nu helpen', zegt initiatiefnemer Rikko Voorberg.

'We willen weten hoe het met ze gaat'

Voorberg vindt het onbegrijpelijk dat gezinnen aan hun lot worden overgelaten, als ze over de grens zijn gezet. 'De overheid monitort op geen enkele manier wat er met gezinnen gebeurt als ze de grens over worden gezet. Het zijn onze kinderen en dan niet willen weten hoe het met ze gaat? Dat kan ik niet begrijpen. Met de site bieden wij de Culemborgse achterban de gelegenheid om het gezin te blijven volgen.'

De familie Andropov is het eerste gezin dat tijdens het huidige kabinet uitgezet wordt, omdat het niet aan de regels van het kinderpardon voldoet. Jurjen van den Bergh van burgerbeweging DeGoedeZaak is een actie begonnen om ervoor te zorgen dat alle 400 kinderen die in dezelfde situatie zitten in Nederland mogen blijven.

Oplossing voor 400 kinderen

Van den Bergh: 'Deze groep valt in het oude regime. Toen konden de procedures nog lang duren. Hierdoor zijn er excessen gekomen zoals nu bij de 14-jarige Maksim en zijn familie die naar Oekraïne uitgezet zijn. Wij willen dat deze kinderen die in Nederland geworteld zijn, onder het kinderpardon vallen en hier kunnen blijven.'

Volgens Van den Bergh zijn er nu kortere procedures, zodat de kans klein is dat er in de toekomst opnieuw een groep kinderen met hetzelfde probleem te kampen krijgen. 'Er zal er nog wel eens eentje tussendoor glippen, maar er zullen niet zoveel kinderen de dupe worden zoals nu het geval is. Wij willen daarom dat er een oplossing komt voor deze groep van 400 kinderen.'

Gemeenten steunen actie

DeGoedeZaak heeft inmiddels 80.000 handtekeningen van burgers verzameld en is in gesprek met politieke partijen om het doel te bereiken. Steeds meer gemeenten steunen hun actie www.zezijnalthuis.nl. 43 gemeenten hebben zich inmiddels kinderpardongemeente genoemd. 'Opvallend is dat ChristenUnie, CDA en D66 in die gemeenten het initiatief hebben genomen of de betreffende motie hebben ondertekend. Nu is het doel dat deze partijen landelijk het voorbeeld volgen', zegt Van den Bergh. Het lukte ChristenUnie niet om een soepeler kinderpardon te regelen in het regeerakkoord. Tweede Kamerlid Joël Voordewind sprak in een blog deze week wel opnieuw zijn steun hiervoor uit. 

Rikko Voorberg maakt zich grote zorgen over de kinderen die op het punt staan om uitgezet te worden. 'Die kinderen zitten in paniek nu. Die volgen ook het nieuws. Als je 14 jaar bent en in Nederland bent geboren, kun je dus het land worden uitgekieperd.' Uitgezet.nl zal de site ook beschikbaar stellen voor toekomstige gezinnen die uitgezet gaan worden.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: