Panterwelpjes Burgers' Zoo kerngezond: 'Klaar om hun soort in stand te houden'

ARNHEM - Dierenartsen van de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo hebben twee Sri Lankaanse panterwelpjes gechipt, ontwormd en ze hebben het geslacht bepaald. Conclusie: het zijn twee kerngezonde welpjes die de bedreigde diersoort mogelijk in leven kunnen houden.

Wetenschappers schatten dat er in het wild nog minder dan duizend Sri Lanka panters leven. 'Het gaat om een bedreigde diersoort waar nu een Europees fokprogramma voor is ontworpen', zo vertelt woordvoerder van Burgers' Zoo, Bas Lukkenaar. 'Deze twee jongen zijn genetisch heel gevarieerd en dat is erg bijzonder. Hoe gevarieerder het genetische materiaal, hoe beter je de dieren kan laten fokken.'

Dat betekent dat Burgers' Zoo nu twee kerngezonde welpjes heeft, die later mogelijk hun soort in stand kunnen houden.

Bekijk hier de video:

'Alles lijkt goed te gaan'

'De ouders zorgen met hun welpjes voor een nieuwe bloedlijn in het stamboek. Op nieuwjaarsdag hadden ze eerder een nestje, maar die jongen hebben het helaas niet gered, dat komt wel vaker voor. Nu is het tweede nestje er en vooralsnog lijkt alles goed te gaan', legt Lukkenaar uit.

Omdat de ouders voor een nieuwe bloedlijn zorgen, zijn de welpjes uitermate geschikt om te fokken. Volgens Burgers' Zoo blijven de jonge pantertjes naar schatting twee jaar bij hun moeder, voordat ze naar andere dierentuinen verhuizen om mee te helpen aan het Europese fokprogramma.

De tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Burgers' Zoo

'Alles lijkt goed te gaan. De dierenarts heeft vastgesteld dat ze goed in hun vel zitten. Ze drinken goed en ze maken een levendige indruk', besluit Lukkenaar.

De panters komen voor in Afrika en in grote delen van Azië. Vanwege de jacht, habitatverlies en de jarenlange burgeroorlog die in Sri Lanka werd gevoerd, is het aantal wilde panters in de wereld enorm gedaald.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Dierennieuws Natuur Nieuws
Deel dit artikel: