Nieuws

GASTBLOG GIERZWALUW: ‘droog’ oefenen

Gierzwaluwen in het nest
Nog maar 1 week! De jonge Gierzwaluwen die via de live stream te volgen zijn, zijn op 16 juli ongeveer 40 dagen oud. Dat is de leeftijd waarop ze uitvliegen en aan een groot avontuur beginnen. Maar zo ver zijn ze nog niet.
BERG EN DAL - Nog maar 1 week! De jonge Gierzwaluwen die via de live stream te volgen zijn, zijn op 16 juli ongeveer 40 dagen oud. Dat is de leeftijd waarop ze uitvliegen en aan een groot avontuur beginnen. Maar zo ver zijn ze nog niet.
Het hele gezin in nestkast 2:
De ouders van de drie jongen in nestkast 2 hebben vleugels die ongeveer 2,5 cm voorbij de staart uit steken. De jongen hebben nu vleugels die ongeveer zo lang zijn dat ze bij de staartpunt eindigen. Daar moet dus nog wat aangroeien. Maar dat is zeker niet alles. Qua gewicht moeten de jongen zelfs zwaarder worden dan hun ouders! De jongen hebben wat reserve nodig, maar ze verbranden nu ook flink wat calorieën. Want tussen de voederbeurten door wordt flink getraind!

Opdrukken / push ups

Dat trainen mag zeker letterlijk genomen worden. Jonge Gierzwaluwen doen namelijk echt aan spiertraining. Ze doen opdruk-oefeningen (push-ups) waarbij de met gespreide Vleugels het hele lichaam optillen van de bodem van de nestruimte. Dat kost kracht en de gespreide staart en trillingen laten zien dat ze er echt moeite in steken. Daarnaast wordt er stevig gefladderd waarbij broertjes en zusjes het soms zwaar te verduren krijgen. Dat fladderen maakt ook flink geluid wat ik buiten op de stoep kan horen!
Ik heb het de laatste dagen nog niet zien gebeuren, maar oefenende jonge Gierzwaluwen doen dat ook graag ergens aan hangend. Daarvoor zijn de groeven in de voorwand naast de invliegopening bedoeld. In voorgaande jaren werd daar dankbaar gebruik van gemaakt wat erg leuke en mooie beelden heeft opgeleverd. Hieronder een van de mooiste voorbeelden daarvan uit nestkast 9.
Tekst gaat verder onder het filmpje

Schattige snoetjes

De komende tijd zullen de jongen ook steeds meer naar buiten gaan kijken. Ze kijken naar volwassen soortgenoten die rondvliegen en zien waarschijnlijk ook regelmatig een ouder aankomen met voedsel. Vanaf de stoep kan ik de jongen naar buiten zien kijken en dat kan de komende tijd op meer plekken waar Gierzwaluwen nestelen. Waar ze onder dakpannen of achter zogenaamde boeidelen nestelen helaas niet,maar waar Gierzwaluwen een zichtbare opening in een muur in gaan vaak wel. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Hessenberg in het centrum van Nijmegen. Daar maakte ik een tijd terug een foto van een op bijna 40 meter hoogte naar buiten kijkende jonge Gierzwaluw. De jongen zijn goed te onderscheiden van volwassen Gierzwaluwen door hun schattige witte snoetje. Volwassen Gierzwaluwen zijn bruiner en hebben alleen een wat lichtere keelvlek.
Jonge Gierzwaluw bij Hessenberg:
Jonge Gierzwaluwen nestkast 9 in 2014:
Een volwassen Gierzwaluw in de opening voor nestkast O:

Hessenberg

De Hessenberg in het centrum van Nijmegen is sowieso het brengen van een bezoekje waard. Vooral op een mooie zomeravond, waarvan er de komende tijd nog aardig wat in het verschiet liggen. Flinke groepen Gierzwaluwen (meer dan 20 stuks) vliegen daar roepend langs de gevels waar speciale nestkasten zijn ingebouwd. Ik stond er gisteren tijdens mijn laatste Gierzwaluw-excursie voor dit seizoen en moest soms moeite doen boven het gieren van de vogels uit te komen. Spectaculair!

Volg hier de livestream:

Er is er meer te lezen over deze locatie op een speciale pagina op mijn website, waar ook een linkje staat naar de beste plek om te gaan kijken. Zie: https://www.xjochemx.nl/gierzwaluwen/Hessenberg/

Jochem Kühnen verdiept zich al bijna 15 jaar in de gierzwaluw. Aan en in zijn eigen huis is ruimte voor 33 paartjes. In Nijmegen e.o. zijn bij nieuwbouw en renovatie door Jochems inspanning inmiddels meer dan 200 nestkasten opgehangen of ingebouwd. Hij geeft lezingen en leidt excursies, meer informatie is te vinden op zijn website, www.xjochemx.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!