Gebruikte Stenen: Turmac, De Wenumse watermolen en Klarenbeek

ARNHEM - In alweer de laatste aflevering van Gebruikte Stenen bezoekt Alberto de Turmac-sigarettenfabriek en de Wenumse watermolen.

Maar we beginnen op een landgoed in Klarenbeek. Daar is het familiebedrijf Krepel gevestigd, inmiddels neemt de achtste generatie het roer over, broer en zus Bernhard en Catherine. Op het terrein staat een moderne fabriek voor houten deuren, maar de oude timmerwerkplaats heeft een geheel nieuwe bestemming gekregen. Ook bij het ketelhuis, van buiten in oude stijl maar van binnen gemoderniseerd, kun je spreken van industrieel erfgoed.

Daarna reist Alberto naar Zevenaar waar de gemeente haar intrek heeft genomen in het hoofdgebouw van de voormalige Turmac-sigarettenfabriek uit 1927 en de latere productiehallen uit de jaren vijftig. Alberto wordt rondgeleid door projectleidster Barbara de Leeuw. Oud-medewerker Piet Gesthuizen toont hem zijn voormalige werkplek, en architecten Rowin Petersma en Ellen Schild tonen hoe de fraaie lichtinval hen inspireerde bij het ontwerp voor herbestemming van ‘Hal 12’.

In deze Gebruikte Stenen ook een reportage over de eeuwenoude watermolen in Wenum, al in 1313 wordt op die plaats een watermolen vermeld. De huidige molen heeft allerlei functies gehad: kopermolen, korenmolen en kaasmakerij. Tegenwoordig wordt hij beheerd door een stichting en er wordt nog steeds graan gemalen.

Gebruikte Stenen. Deel 6 - uitzending 23 juli, 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Ook online (terug) te zien op www.gld.nl/tv en YouTube

De serie is een productie van Beeldland i.s.m. Omroep Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en stichting Casterenshoeve. Medewerking aan de serie wordt verleend door Federatie Industrieel Erfgoed Nederland, Erfgoed Gelderland en Stieneo. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gebruikte Stenen
Deel dit artikel: