Ontruiming: honderden mensen weg uit omgeving brand Nunspeet

NUNSPEET - De rook en andere stoffen die vrijkwamen bij de brand in Nunspeet woensdag gaven zoveel klachten dat de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland besloot de omgeving rond het pand te ontruimen. In het pand liggen onder meer batterijen en accu's opgeslagen.

Zeker tientallen mensen meldden zich met klachten. Er werd opgeschaald naar een zogenoemde 'grip 3', wat betekent dat tot op hoge niveaus gemeente, de commissaris van de koning en andere overheidsorganen worden ingelicht en ingeschakeld.

De accu's worden opgeslagen in speciale containers als ze uit het pand worden gehaald, zegt brandweervoorlichter Robert Spijkerman. Daar kan mee worden gestart, want de brand zelf is meester. 

Opvang in sporthal 

Sporthal De Brake aan de Oosteinderweg 19 is opengesteld voor mensen die hun huis moesten verlaten vanwege de rook en giftige stoffen in de lucht. Het gebied waar mensen last hebben, strekt zich uit vanaf het pand waar de brand woedde tot aan Vierhouten.

Eerder werd tot tweemaal toe een NL-Alert verstuurd. De brandweer riep op ramen en deuren dicht te houden en binnen te blijven. Uiteindelijk werd dus overgeschakeld tot ontruiming.

Liveblog: 

23.41 We sluiten dit liveblog. 

23.34 Bekijk hier de laatste extra uitzending vanwege de brand en de gevolgen daaromtrent: 

23.01 Wanneer kunnen de mensen terug naar huis? Burgemeester Breunis van de Weerd: 'De brand is meester, dus het opruimen begint. Door het opruimen kan de brand weer oplaaien en komen er weer stoffen vrij. Er liggen heel veel accu's. Daarom adviseren wij om even weg te blijven. Als het kan, blijf dan overnachten waar je bent. Lukt dat niet, dan kunnen mensen zich melden bij sporthal De Brake.' De gemeente regelt dan opvang voor de nacht. 

22.50 

22.40 De gemeente Nunspeet laat weten: 'Vanmiddag is er een grote brand uitgebroken bij een pand op de Hullerweg in Nunspeet (Industrieterrein Lepelingen II). In dit pand was een opslag van Stella Fietsen met 3000 fietsen met accu en 6000 accu’s. Bij de brand kwam veel rook vrij.' 

22.37 'Afstand houden, er worden straks accu's verplaatst' zegt een agent tegen de aanwezige pers. 

22.31 Bekijk hier de derde live-uitzending terug: 

22.27 Annemiek en haar gezin woonden in het appartement dat afbrandde. Ze vertelt haar heftige verhaal aan Omroep Gelderland. Lees het hier terug. 

22.10 Dit echtpaar viel het allemaal rauw op hun dak: 

22.06 Verslaggever Ruben van der Scheer is bij de sporthal die dient als opvanglocatie. Er zit een handjevol mensen binnen. Zij zeggen allemaal: 'Wij weten niet waar we aan toe zijn.'

22:01 De brandweer laat weten dat goed gehoor wordt gegeven aan de oproep de huizen te verlaten. Het is nog altijd wachten op de uitslag van de rookmetingen. Of de bewoners naar huis kunnen vannacht, weten zij nog niet. 

21.41 Ook om 22.00 uur is er een live-uitzending vanwege de brand en ontruiming in Nunspeet. De derde extra uitzending van de avond. 

21:36 De ravage is groot na de brand: 

Foto: Stefan Verkerk 

21.20 De tweede live-uitzending: 

21.09 Burgemeester Breunis van de Weerd is bij de plek van de brand. Hij vertelt aan Omroep Gelderland: 'Ik roep mensen op hun huizen te verlaten en zoveel mogelijk naar vrienden en familie te gaan. We vinden het belangrijk om het gebied leeg te hebben. Verlaat de wijk.'

Van de Weerd legt uit: 'Kortdurig verblijf in de rook is niet erg schadelijk. Doe even een natte doek voor je mond en loop naar de auto. Langdurig verblijf kan schadelijk zijn. We denken dat het tot 12 uur vanavond kan blijven smeulen.'

De gemeente wilde niet wachten op uitslag van de rookmetingen en ontruimde daarom uit voorzorg. Rond 22.00 uur moet bekend zijn of mensen vannacht weer terug naar huis kunnen. 

21.03 Een compilatie van enkele brandbeelden: 

21.00 We starten een nieuwe extra tv-uitzending vanwege de brand: bekijk de uitzending hier live

20.55 Woordvoerder Robert Spijkerman van de Veiligheidsregio vertelt: 'Ongeveer 120 woningen benedenwinds zijn ontruimd. Dat de bewoners niet in de sporthal zitten (waar opvang is geregeld, red.) is aan hen. Zij kunnen ook bij familie of vrienden terecht. We zijn van deur tot deur gegaan om mensen uit huis te halen. Als ze niet willen ,worden ze echt meegenomen. Je moet echt het gebied uit, ook dieren.' 

De reden voor de ontruiming zijn de accu's die in het pand liggen. Want er komen erg giftige stoffen vrij wanneer de accu's vlam vatten, ploffen of op een andere manier uit elkaar gaan.

20.52 De brand is dus al even onder controle; er slaan geen grote vlammen meer uit het pand. Maar die rook, die is prikkelend, irriterend en wat er ín die rook zit aan schadelijke stoffen is nog onduidelijk. Dat wordt onderzocht. De wolk met rook verplaatst zich. 

20.45 Luister naar verslaggever Joost Driessen met de laatste brand-updates: 

20.33 Driehonderd mensen mogen hun huis niet in. Bij sporthal De Brake is opvang geregeld, maar daar is (nog) niemand. 

Er is niemand bij de opvang in de sporthal. Foto: Omroep Gelderland

20.32 Deze accu-deskundige legt uit waarom hij denkt dat de brandweer niet op de juiste manier de accu's blust: 

20.29 Ook de marechaussee is aanwezig. Een politiewoordvoerder vertelt dat zij zijn gevraagd om te helpen, ter ondersteuning. 

20.23 Kijk hier de extra uitzending terug: 

20.19 De netbeheerder heeft de stroom afgekoppeld, vanwege de veiligheid. 

Foto: Omroep Gelderland

20.17 De omgeving is afgezet. Achter in beeld de hulpdiensten aan het werk: 

20.10 De alert die eerder werd verstuurd: 

20.05 Driehonderd mensen worden geëvacueerd naar Sporthal De Brake. Zij mogen voorlopig niet in hun huis. 

20.01 De containers waarin de accu's moeten worden opgeslagen: 

19.56 We gaan om 20.00 uur live met een extra uitzending. 

19.50 Het MOD is aanwezig. Dat is de Milieu Ongevallen Dienst.  Die wordt gealarmeerd bij een incident met chemische of biologische stoffen. Medewerkers ondersteunen de hulpverleners door het maken van analyses van de situatie. 

Wat er gebeurde: 

  • Bij een pand op een bedrijventerrein in Nunspeet brak woensdagmiddag een zeer grote brand uit. Het ging om een uitslaande brand met flinke rookontwikkeling. De brandweer bleef op afstand. Binnenin het pand liggen onder meer accu's van elektrische fietsen.
  • De brand woedde bij een opslag van Stella Fietsen, zegt de brandweer. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er is volgens de brandweer niemand gewond geraakt.
  • Er is gemeten of er gevaarlijke stoffen vrijkomen. De uitslag van die meting wordt geanalyseerd. 
  • Mensen in de omgeving zijn via NL-Alert geadviseerd ramen en deuren te sluiten vanwege de rook. De rook en stank kan volgens de hulpdiensten prikkende ogen veroorzaken. Mensen die daar last van hebben, krijgen het advies hun ogen uit te spoelen met water. De rook verspreid zich richting de snelweg A28 en Vierhouten.
  • Er komen inmiddels geen grote vlammen meer uit het pand, de brandweer blust gericht. 

Meerdere bedrijven in pand 

De zoon van de eigenaar van het pand, Bram ten Hove, vertelt aan Omroep Gelderland dat het gaat om een bedrijfsruimte van 2000 m2 waar meerdere bedrijven zijn gehuisvest, waaronder Stella Fietsen. De brand was volgens de brandweer begonnen bij het fietsbedrijf. 

Ook een appartement maakt onderdeel uit van het geheel. Daar woonde een gezin met twee kinderen. Niemand raakte gewond, want ook de kat en de cavia werden uit de woning gered. 

Tekst loopt door onder de foto: 

Foto: Jan Frens

Een woordvoerder van de fietsenproducent zegt te beschikken over vijf opslagplekken, waar dit er één van was. Het gaat om een relatief kleine opslagruimte. Gevolgen voor de fietsproductie zijn nog onduidelijk. 

Gebouw verloren

Er werd vanaf het begin vooral ingezet op behoud van omliggende panden. Een brandweervoorlichter vertelde dat de bedrijfshal grotendeels als verloren moet worden beschouwd. Omdat bij de brand veel accu’s zijn betrokken, werd extra materieel voor de waterwinning ingezet.

Het pand is instabiel geworden. Daarom gaat de brandweer niet naar binnen. Vanwege de accu's gaat de brandweer, die in groten getale aanwezig is, voorzichtig te werk. 

Brandweer en het RIVM verrichtten metingen naar gevaarlijke stoffen. Mensen in de omgeving wordt geadviseerd Nunspeet.nl in de gaten te houden. 

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet Nunspeet Brand Nieuws
Deel dit artikel: