Nieuws

'De captain die thee ging drinken in plaats van naar 'the Arnhem bridge' door te rijden'

Lord Peter Carrington (foto Nationaal Archief)
Lord Peter Carrington is op 99-jarige leeftijd overleden. De voormalige Engelse minister van Buitenlandse Zaken, laatste nog levende politicus uit het na-oorlogse kabinet van Winston Churchill en secretaris-generaal van de NAVO streed ook mee tijdens de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij reed op 20 september als kapitein van het 30e Britse legerkorps met drie tanks de Nijmeegse Waalbrug op en stopte net over de brug in Lent.
ARNHEM - Lord Peter Carrington is op 99-jarige leeftijd overleden. De voormalige Engelse minister van Buitenlandse Zaken, laatste nog levende politicus uit het na-oorlogse kabinet van Winston Churchill en secretaris-generaal van de NAVO streed ook mee tijdens de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij reed op 20 september als kapitein van het 30e Britse legerkorps met drie tanks de Nijmeegse Waalbrug op en stopte net over de brug in Lent.
Op dat moment werden zijn landgenoten onder leiding van John Frost in Arnhem steeds verder in het nauw gedreven door de Duitsers. Amerikaanse bevrijders spoorden Carrington aan om haast te maken en desnoods midden in de nacht naar de Rijnbrug in Arnhem door te stoten. Veel Duitse weerstand onderweg viel niet te verwachten was de inschatting en de tanks zouden dan alsnog de gewenste doorbraak richting Duitsland kunnen forceren. 

Pas op de plaats en tijd voor thee

De bevelhebber van het Britse grondleger luitenant-generaal Brian Horrocks die aanvankelijk nog aangaf koste wat kost naar Arnhem bridge door te willen vechten, gaf nu het bevel om de tanks stil te zetten. Carrington volgde die orders op en zou vervolgens aan de thee zijn gegaan en in zijn Sherman-tank zijn weggedoken toen de Amerikanen hem fel bekritiseerden. Volgens schrijver/historicus Anthony Beevor nam Horrocks na gewond te zijn geraakt steeds vreemdere beslissingen. Carrington zei later over deze besluiten: "a bit odd" en "highly peculiar". Beevor heeft wel begrip voor Carringtons besluit om halt te houden en het bevel van zijn meerdere op te volgen. In Nijmegen zelf werd nog zwaar gevochten en de Amerikanen hadden al veel mensen verloren in gevechten rondom de verkeers- en spoorbrug.

De beroemde Brug te ver

Hoe het ook zij de laatste kans om De Slag om Arnhem mogelijk een andere wending te geven was verkeken. De mannen van John Frost gaven zich de volgende dag 21 september 1944 over aan de Duitsers en vanaf dat moment was er sprake van 'A bridge too far'. Voor zijn optreden tijdens operatie Market Garden werd Carrington onderscheiden met het Military Cross, iets waar de Brit nooit mee te koop heeft gelopen.