Duizend diersoorten gespot binnen 191 dagen: 'de topper zoemde rond in mijn achtertuin'

WIJCHEN - Ecoloog Jordy Houkes heeft binnen 191 dagen precies duizend diersoorten waargenomen in de gemeente Wijchen. Het is de eerste keer dat dit in de gemeente is gedaan, dus daarmee heeft Houkes een record gevestigd.

Insecten, amfibieën, vogels en veel meer; de ecoloog heeft ze allemaal vastgelegd. Normaal gesproken is Jordy Houkes een vogelaar, maar dit jaar wilde hij zijn horizon verbreden door een uitgebreid bestand van de Wijchense natuur aan te leggen. Want dat bestond nog niet op deze schaal.

'We zitten ongeveer halverwege het jaar en ik heb gisteren duizend diersoorten waargenomen. Ik had echt nooit verwacht dat het zo snel zou gaan', zo vertelt hij. 'Ik wilde een keer verder kijken dan de soorten die ik gebruikelijk spot, dat zijn met name vogels.' En daarom is Houkes op pad gegaan in de natuur, maar ook gewoon in zijn achtertuin. Daar vond hij uiteindelijk de meest bijzondere soort.

Zeldzaamste soort gewoon in de achtertuin

'Alleen al binnen de grenzen van Wijchen is een enorme biodiversiteit in de natuurgebieden. Maar als je zo op zoek gaat, merk je zelfs dat er al een hoop diersoorten te vinden zijn in je achtertuin', legt Houkes uit. 'De echte topper van mijn zoektocht vloog toevallig rond in mijn eigen tuin; de blauwzwarte houtbij. Dat is een enorme bij van drie tot vier centimeter. Ik kwam thuis van mijn werk toen ik hem ineens hoorde rondzoemen.'

Tekst gaat verder onder de foto:

De blauwzwarte houtbij. Foto: Jordy Houkes

De blauwzwarte houtbij is erg zeldzaam in Nederland en is pas enkele tientallen keren eerder gespot. Het was volgens de ecoloog de allereerste keer dat de bij in Wijchen zijn vleugels spreidde. Normaal gesproken komt het beestje alleen in Oost-Europa voor, maar door het veranderende klimaat is hij deze kant opgekomen.

Houkes heeft al veel bereikt, maar hij wil het niet bij de duizend diersoorten laten. 'Ik ga het wel even wat rustiger aan doen, maar 1500 soorten voor het einde van het jaar, dat moet nog wel lukken', zo besluit hij.

De Grote Vos, een zeldzame vlinder. Foto: Jordy Houkes

Deel dit artikel: