Prijs winnen? Hoeveel lachgaspatronen telt u?

CULEMBORG - De politie in Culemborg probeert op een ludieke manier het gebruik van lachgas door jongeren in de Lekstad aan de orde te stellen. Door een prijsvraag. Wie raadt hoeveel lachgaspatronen de politie de voorbije twee maanden inzamelde, krijgt een prijs.

Vier jaar geleden waarschuwde de politie al voor het gebruik van de patronen door de jeugd in Culemborg.

Zie ook: Jeugd in hogere sferen door slagroompatronen

Vorig jaar uitte het Trimbos Instituut ook al zijn zorgen over het toenemend gebruik van lachgas. Steeds meer pubers gebruiken lachgas als partydrug, bleek destijds uit onderzoek. Eén op de tien gebruikers inhaleert het gas vaker dan één keer per maand, sommigen zelfs wekelijks.

'Wij weten nu hoeveel lachgaspatronen er van de Culemborgse straten gehaald en ingeleverd zijn bij het afgiftepunt. Onze dank gaat uit naar alle inwoners er professionals die hierbij geholpen hebben', meldt de politie van Culemborg, namens de gemeente en het jongerenwerk op Facebook.

'Het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen', meldt een instelling over verslavingszorg die een pagina heeft gemaakt over lachgas. 'Daarom denken velen dat lachgas volkomen veilig is. Er zijn echter wel degelijk risico's als je extreem veel neemt, of op een onveilig manier gebruikt. Ook is het verslavingsrisico nog onduidelijk.'

Zie ook: Lachgas, risico's

Is lachgas verboden? Nee

Lachgas valt sinds juli 2016 onder de Warenwet. Daarom vallen controle en handhaving onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Culemborg Culemborg Drugs Politie Nieuws
Deel dit artikel: