Nieuws

Evenementenbeleid strenger: 'Najaarskermis Nijmegen wordt een probleem'

Het wordt moeilijker om evenementen te organiseren vanwege de strengere voorschriften waaraan de gemeente Nijmegen zich moet houden. Met name voor de najaarskermis in het centrum van de Waalstad is het de vraag of alle attracties wel kunnen doorgaan. Dat schrijft burgemeester Bruls aan de gemeenteraad. Hij pleit ervoor om in een aantal gevallen iets ruimer met de nieuwe voorschriften om te gaan. © ANP
NIJMEGEN - Het wordt moeilijker om evenementen te organiseren vanwege de strengere voorschriften waaraan de gemeente Nijmegen zich moet houden. Met name voor de najaarskermis in het centrum van de Waalstad is het de vraag of alle attracties wel kunnen doorgaan. Dat schrijft burgemeester Bruls aan de gemeenteraad. Hij pleit ervoor om in een aantal gevallen iets ruimer met de nieuwe voorschriften om te gaan.
De gemeente moet zich sinds begin dit jaar houden aan het landelijke 'Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP)'. Daarin staan de eisen voor markten en evenementen en tijdelijke kampeergelegenheden zoals die tijdens de Vierdaagse.

Mogelijk verzet tegen nieuwe regels

De landelijke regels zijn onder meer in het leven geroepen om eenheid te creëren in de eisen die gemeentes stellen aan organisatoren van evenementen. Maar de effecten ervan zijn in elk geval voor Nijmegen groot. En burgemeester Bruls die zich niet kan voorstellen dat andere gemeentes hier ook geen last van hebben, sluit niet uit dat er gaandeweg verzet komt tegen de strengere regels.
In Nijmegen werd altijd gekeken naar het effect van een calamiteit, bijvoorbeeld het overslaan van vuur op een naastgelegen pand én naar de kans dat dit effect zich voordoet. Maar volgens de nieuwe regels mag je alleen kijken naar het effect. Dat betekent dat sommige situaties eerder verboden zullen zijn, zelfs als de kans dat er iets mis gaat heel klein is. 

'Een derde van de vergunningen geweigerd'

De Nijmeegse ambtenaren zijn gedurende dit jaar gaan werken volgens de nieuwe regels en zijn daarmee tegen een aantal problemen opgelopen voor evenementen zoals de Vierdaagse, de kermis, Koningsdag en het Gebroeders van Limburg Festival. Het zou betekenen dat een derde van de vergunningen die tot nu toe werden afgegeven nu geweigerd zou moeten worden. 
Burgemeester Bruls vindt het ironisch dat er onder de oude, eigen regelgeving van Nijmegen nooit situaties zijn toegestaan die door de bevoegde instanties als onveilig zijn aangemerkt. 'Grote evenementen als de Vierdaagse, de Zevenheuvelenloop en de popconcerten hebben tot op heden altijd onder een verantwoord veiligheidsregime kunnen plaatsvinden, ook ten aanzien van de brandveiligheid.'

Ruimere hantering nieuwe regels

De burgemeester stelt voor om toch iets ruimhartiger om te gaan met de nieuwe regels. Er zullen gevallen zijn die volgens de nieuwe richtlijnen niet mogen, bijvoorbeeld omdat in theorie het vuur van een braadpan zou kunnen overslaan naar een naastgelegen pand. Maar als het risico dat dit gebeurt zeer laag wordt ingeschat, wil Bruls dat soort activiteiten tóch toestaan.
Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij 58 locaties tijdens de Vierdaagsefeesten in het centrum. Ook twee Vierdaagsecampings mochten volgens de BGBOP niet worden georganiseerd, omdat hulpverleningsvoertuigen tenten op een kampeerterrein tot op 40 meter moeten kunnen benaderen; hetgeen op de beide beoogde locaties niet mogelijk bleek. Bruls: 'Echter is hier het brandveiligheidsrisico door de VRGZ-sector brandweer laag ingeschat, mede vanwege de kleinschaligheid van de beide tijdelijke kampeerterreinen.'

Eigenlijk illegaal

Maar die ruimere hantering van de nieuwe regels kan wel consequenties hebben. Bruls: 'Daarmee handelen we in formele zin dus in strijd met de regelgeving, ook al is het risico aanvaardbaar. Dat kan niettemin (juridische) gevolgen hebben, indien het risico onverhoopt toch optreedt.' Zo is het mogelijk dat ook derden vaker met succes bezwaar kunnen maken tegen een evenementen- of een standplaatsvergunning. 'Er kan dus meer juridisering gaan optreden, met daarbij de kans dat de bestuursrechter vergunningbesluiten vernietigt. 
Juist om die reden legt de burgemeester dit dilemma voor aan de raad. Want zo schrijft hij, 'Nijmegen moet ook toegankelijk blijven voor evenementen.' Hij wil alleen van de regels afwijken als het brandveiligheidsrisico laag is. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!