Akkers steeds minder saai door bloemen

ZOELEN - Gijs van der Woerd heeft een loonwerkersbedrijf in Zoelen. Hij heeft een perceel mais staan met daaromheen een dikke strook bloemetjes voor de bijtjes en de vlinders. Als loonwerker komt hij veel bij akkerbouwers en hij ziet die bloemenstroken steeds vaker.

Gijs is ook lid van de Leeuwerikgroep. Dat zijn 400 akkerbouwers die samen kijken hoe ze het beste kunnen vergroenen. Dat moet natuurlijk kostenefficiënt gebeuren, want er moet wel brood op de plank komen. Belangrijk voor het imago van de boeren, maar het gaat ze ook echt om de duurzaamheid. Als ze tot in lengte van jaren willen blijven boeren, moeten ze ook aan hun omgeving denken is het idee. Daarom zaaien ze bijvoorbeeld naast mais groene akkerranden in.

De bloemetjes en de bijtjes

De akkerranden met de vele bloemen moeten insecten aantrekken. Die moeten op de akker ook het stuifmeel gaan verspreiden en hopelijk ook schadelijke insecten, zoals bladluis gaan bestrijden. Gijs heeft pas dit voorjaar voor het eerst bloemstroken ingezaaid en hij weet nog niet hoe het zal uitwerken. Vrolijk wordt hij er al wel van, zegt hij.

Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):

In de Achterhoek al een toeristische magneet

In de Achterhoek zie je nog veel meer van dit soort akkerranden. Voor de zesde keer op rij heeft de Akkerrandenwerkgroep samen met de gemeente Aalten en de agrarische natuurvereniging PAN bermranden ingezaaid ten gunste van de biodiversiteit. Een mooi bijverschijnsel zijn de bloemrijke bermranden waar recreanten maar ook inwoners van kunnen genieten tijdens de speciaal uitgezette Akkerrandenroutes- of Patrijzenfietsroute.

Dit jaar worden er geen nieuwe akkerrandenroutes gepresenteerd, maar een hele akkerrandenfietsbundel. Hierin zijn alle vijf routes van de afgelopen jaren opgenomen. De presentatie van deze routes is donderdag.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Buren Aalten Zoelen Natuur Nieuws
Deel dit artikel: