Nijmegen heeft baat bij een boze Eminem

NIJMEGEN - Marshall Mathers, beter bekend als Eminem, treedt vanavond op in een afgeladen Goffert Park.

Maar waarom is de inmiddels 45-jarige Amerikaanse rapper zo populair dat het concert in twintig minuten was uitverkocht? Qua hitsucces ligt zijn piek al jaren geleden. En ook in de hiphop-scene is Eminem inmiddels al lang overtroffen door rappers als onder meer Drake, Kanye West, Kendrick Lamar en Macklemore. En rebelse incidenten rond de omstreden artiest zijn er ook nauwelijks meer geweest.foto: ANP

Een groot deel van het publiek komt waarschijnlijk uit nostalgische overwegingen. De tieners van toen zijn nu twintigers en dertigers, want een nieuw publiek heeft Eminem de laatste jaren niet echt aan kunnen boren. En het is bijzonder dat hij op Nederlandse bodem staat. De laatste keer was vijftien jaar geleden en de rapper toert niet zo heel vaak meer, dus het is een unieke kans om het fenomeen een keer live aan het werk te zien.

Slim Shady

Marshall Mathers heeft het in de jaren '90 aanvankelijk moeilijk om door te breken. Als blanke rapper is hiphop geen voor de hand liggende scene, totdat hij wordt opgemerkt door de raplegende Dr. Dre en onder zijn hoede een nieuw album maakt. Op The Slim Shady LP introduceert hij een nieuw alter-ego, Slim Shady. De raps zitten over het algemeen vol met humor en zelfspot, maar ook met controversiële teksten en beledigingen van andere artiesten en het verheerlijken van drugs-en drankgebruik.

Dat blijkt typerend voor de rest van zijn carrière. Het album slaat aan en begin 2000 maakt hij een nummer met Dr. Dre, Forget About Dre. De video-clip toont alles waar Eminem voor staat. Hij rijdt stomdronken een tuin in en stapt brakend en met zijn broek op de schoenen uit en scheldt de eigenares van het huis helemaal verrot. Even later staat het huis in brand en meldt zich een verslaggeefster voor een live-melding, waar Eminem als getuige wordt opgevoerd: "Ik zat boven te luisteren naar mijn Will Smith-CD's en toen zag ik opeens al die vlammen." En vervolgens schreeuwt hij door de live-melding heen.

Gehaat door het establishment en neergezet als een slecht voorbeeld voor de jeugd, maar zijn schare fans groeit exponentieel. Zijn volgende album The Marshall Mathers LP is een mega-succes.

Eminem wordt de populairste rapper ter wereld. De grove teksten en beledigingen zijn er weer volop. Maar er komt een ook hele andere kant boven van de rapper. Zijn woede en agressie. Zijn persoonlijk leed komt nadrukkelijk terug in zijn songteksten. Eminem reageert in diverse songs af met zijn moeder ("Ze gebruikt meer drugs dan ik") en zijn ex-vrouw Kim, die hij in een song zelfs vermoordt. En zijn grootste hit wordt Stan, een duet met de Engelse zangeres Dido, met een heftige videoclip. Hij speelt zelf Stan, die een geobsedeerde fan is van Slim Shady en boos is dat hij geen handtekening kreeg na een concert. Hij schrijft brieven en brengt zichzelf en zijn zwangere vriendin om het leven, omdat zijn idool niet snel genoeg reageert op zijn fanmail. Aan het einde leest Slim Shady de brieven en ontdekt hij tot zijn ontzetting het verband. Het zijn dit soort songs en clips, waardoor hij als artiest ook inhoudelijk steeds serieuzer wordt genomen.

Acteur

Eminem waagt ook zijn kans als acteur in de film 8 Mile, deels autobiografisch over een rapper die via rapbattles in Detroit probeert door te breken. De film en de acteerprestatie van Eminem krijgen lovende kritieken. En het levert hem de grootste hit van zijn carrière op, Lose Yourself, dat vrijwel over de hele wereld nummer 1 wordt. De rapper is in die fase de topartiest van de wereld en doet op zijn wereldtour in 2003 ook Amsterdam aan. Al komen de songs er live allemaal niet even goed uit en is Eminem  vaak slordig en niet altijd even geïnspireerd, de concerten zijn een enorm succes. En hij blijft maar hitsucces hebben, zowel met songs vol humor als met woede in een song als Cleaning Out My Closet.

Op zijn volgende album laat Marshall Mathers ook een meer politiek geluid horen. Mosh is een aanklacht tegen president Bush op een wijze waarop maar weinig artiesten zich durven te uiten en in Toy Soldiers veroordeelt hij het geweld in de wereld. Onder meer om privé-redenen neemt de rapper daarna gas terug, want hij wil meer aandacht besteden aan zijn dochter Hailee. Hij rapt erover in When I'm gone. Zijn dochter reist hem in de song achterna naar Zweden, als ze hoort dat Eminem daar op tournee is. Ze geeft hem een munt met Number 1 Dad. foto: ANP

De jaren daarna wordt het steeds rustiger rondom Eminem. Incidenteel brengt hij nog albums en nummers uit. Vooral twee duetten met Rihanna worden nog een groot hitsucces en in Rap God verbetert hij een record met 1560 woorden in zes minuten. Hij werkt ook veel samen met bevriende collega's zoals Dr. Dre en 50 Cent. Concerten geeft hij nog nauwelijks. Eind 2017 komt er toch weer een album, Revival, dat wisselend wordt ontvangen. Maar voor het eerst in vijf jaar krijgt Eminem weer een wereldhit met River, een samenwerking met Ed Sheeran. De rapper klinkt in deze song weer ouderwets boos en dan is hij toch op zijn best. Voor de fans die vanavond Eminem/Marshall Mathers/Slim Shady komen bekijken zou het prettig zijn als hij zijn oprechte woede weer in zijn songs weet te leggen, dan kan het een memorabel concert worden. 

Meer over dit onderwerp:
Muziek Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: