'Kinderen uitgezette familie Andropov enorm getraumatiseerd'

КИЕВ - Arina (5), Dennis (10) en Maksim (14) Andropov zijn enorm getraumatiseerd door hun uitzet naar Oekraïne. Dat zegt hun juridisch adviseur Frank King tegen Omroep Gelderland. Het gezin uit Culemborg werd zaterdag het land uitgezet.

Volgens King is de familie veilig aangekomen in Kiev, de hoofdstad van het land. Ze zijn daar opgevangen door een kerkelijke instelling. Die instelling voorziet de familie in hun primaire levensbehoeften met eten en onderdak. 

Getraumatiseerde kinderen

De uitzetting heeft volgens King een diepe indruk op de kinderen achtergelaten. 'Ze zijn enorm getraumatiseerd van alle gebeurtenissen de afgelopen tijd en zeker vanwege de uitzet.' 

De situatie van het gezin is volgens King zo schrijnend dat het hem dwingt om opnieuw een verzoek bij de rechtbank neer te leggen. 'Deze situatie is in strijd met het internationale verdrag van de rechten van het kind. En daarom vind ik dat de familie in ieder geval hun procedure van het asielverzoek in Nederland af moeten wachten.' 

Moeder Olga reageerde vandaag bij NPO Radio 1 op de uitzetting. Daarin vertelde ze dat zij, haar man en de oudste zoon geboeid het vliegtuig in zijn gezet. Dat gesprek valt hieronder terug te luisteren. 

Lawaaiprotest

Vorige week was in Culemborg nog een lawaaiprotest en vrijdag werden bij het detentiecentrum een picknick en wake gehouden tegen de dreigende uitzetting. Dat mocht allemaal niet baten. Staatsecretaris Mark Harbers kon het gezin toestemming geven in Nederland te blijven, maar zag daar vanaf. Ook een rechter zag vrijdag geen reden een stokje te steken voor de uitzetting.

17 jaar in Nederland

De familie woont al 17 jaar in Nederland en de kinderen zijn in Nederland geboren. In die periode is het verzoek van het gezin om te blijven al meerdere keren afgewezen. Volgens Van Directeur Joost van Rijn van Lek en Linge, waar een aantal kinderen naar school gingen, heeft de oudste, de 14-jarige Maksim een taalontwikkelingsstoornis waardoor hij kwetsbaar is. 'Hij sluit zich emotioneel af van de buitenwereld, zeker in situaties van spanningen', zo schrijft hij op de site van de school.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Kinderpardon Gemeente Culemborg Culemborg Nieuws
Deel dit artikel: