Nieuws

Kabinet wil varkensboeren in Gelderland uitkopen

Het kabinet wil overlast van de vele varkensboeren in de provincie tegengaan door ze uit te kopen. De boeren die wel door willen, krijgen hulp om dat op een duurzame manier te doen. Minister Carola Schouten van Landbouw schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
ARNHEM - Het kabinet wil overlast van de vele varkensboeren in de provincie tegengaan door ze uit te kopen. De boeren die wel door willen, krijgen hulp om dat op een duurzame manier te doen. Minister Carola Schouten van Landbouw schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens de minister zijn in delen van Gelderland wel erg veel varkensboeren. De buren ervan hebben last van de stank of worden zelfs ziek van bijvoorbeeld het fijnstof dat door de veeteelt in de lucht terechtkomt.
Het kabinet besloot bij zijn aantreden daarom 200 miljoen euro uit te trekken om de varkenshouderij 'warm te saneren'. Daarvan gaat 120 miljoen naar boeren die willen stoppen.
Voor collega's die de uitstoot van hinderlijke of schadelijke stoffen uit hun stallen willen tegengaan, ligt 60 miljoen klaar. De sector legt voor dat laatste zelf ook 40 miljoen bij. Daarop kunnen niet alleen varkenshouders, maar ook boeren met pluimvee of geiten aanspraak maken.

Schulden en nieuwe baan

Met de resterende miljoenen worden boeren uit de schulden en naar een nieuwe baan geholpen. Ook is er geld voor een nieuwe bestemming van grond en boerderijen en voor sloop. Anders verrommelt het platteland en kunnen bijvoorbeeld drugscriminelen zich er makkelijk nestelen, schrijft Schouten.
De minister heeft over de aanpak gesproken en afspraken gemaakt met de boeren, andere betrokkenen als veevoerfabrikanten en fokbedrijven en met provincies en gemeenten. Die staan er 'welwillend' tegenover, maar hebben nog wel wat wensen. Zo willen ze dat de bedrijven die de meeste overlast veroorzaken, ook als eerste in aanmerking komen voor de regeling. Ook willen ze de garantie dat de mestlimiet niet wordt aangescherpt, zodat boeren weten waar ze de komende jaren aan toe zijn.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52