Nieuws

Emotionele Suzanne Harmes: Orlov is voor mij heel speciaal geweest

Orlov en Harmes
Voormalig topturnster Suzanne Harmes zegt dat de deze week overleden Nijmeegse turncoach Boris Orlov 'heel speciaal' voor haar is geweest. © archief ANP
NIJMEGEN - Voormalig topturnster Suzanne Harmes zegt dat de deze week overleden Nijmeegse turncoach Boris Orlov 'heel speciaal' voor haar is geweest.
Harmes sprak vol liefde over haar voormalig coach in De Week van Gelderland. Ze kwam begin deze eeuw vanuit Zoetermeer naar turnvereniging De Hazenkamp in Nijmegen. Speciaal voor Orlov.
'Veel trainers konden niet omgaan met meisjes die wat ouder werden. Boris wel. Hij had heel veel geduld. Dankzij zijn manier van lesgeven en zijn omgang met mij heb ik goede resultaten gehaald.' In 2005 haalde Harmes brons op het WK, nadat ze eerder al zilver won met de Nederlandse turnploeg.

'Hij schreef niemand af'

Orlov kon heel hard zijn naar mensen die in zijn ogen te weinig professioneel met de sport omgingen. Maar voor zijn pupillen was hij een onvoorwaardelijke steun. Zo werd Harmes tijdens haar loopbaan onverwacht zwanger.
'Hij bleef daar heel rustig onder en bleef me goed bijstaan', zegt Harmes daarover. En ook toen Yuri van Gelder na zijn cocaïnegebruik in 2009 door iedereen werd uitgekotst bood Orlov uitkomst. 'Hij schrijft niemand snel af en is Yuri toen gaan trainen. Hij is een heel speciale man', zegt Harmes. 
De tekst gaat verder onder de video:
Harmes schiet vol als het gaat over de betekenis van Orlov in haar leven

'Nijmegen turnstad op de kaart gezet'

Merijn Berendsen, voorzitter van turnvereniging De Hazenkamp beaamt dat Orlov een bijzonder mens is. Maar hij kijkt ook naar de grote betekenis de Orlov heeft gehad voor zijn vereniging. 'Hij heeft samen met Esther Heijnen onze vereniging op de kaart gezet en ons aan de nationale top gebracht en natuurlijk ook met onze turnsters internationaal succes geboekt. Hij heeft er met Esther voor gezorgd dat Nijmegen een reputatie heeft als topstad in het turnen.'

'Eregalerij'

Harmes had de laatste jaren nog regelmatig contact met Orlov. Harmes gaat zaterdag ook naar zijn uitvaart. Op de vraag welke rol hij heeft gespeeld schiet Harmes vol. 'Hij is voor mij heel speciaal geweest... ik vind het moeilijk om te zeggen. Hij is echt een enorme verandering geweest voor mij.' 
Turnvereniging De Hazenkamp gaat binnenkort verhuizen en zal op de nieuwe locatie een eregalerij inrichten en belooft daarin een mooi plekje in te richten voor Orlov. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52